Baran majonezowy

Świetne ciasto ucierane z dodatkiem majonezu. Tym razem upiekłam na jego bazie baranka do koszyczka świątecznego, polałam czekoladą... pięknie się będzie prezentować i zaskoczy swym smakiem nie jednego gościa.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 sztuki.

Żeliwną formę na barany należy grubo natłuścić margaryną i oprószyć dokładnie mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę majonezową:
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Do ozdoby:
  • 300 białej czekolady
  • kolorowe marcepanowe kwiatuszki

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Białą czekoladę rozpuszczamy dopiero wtedy gdy nasze barany są już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do surowych żółtek dodajemy cukier i ucieramy je na puszystą, jasnozłotą masę. Do utartych żółtek dodajemy majonez, sok z cytryny i stopniowo przesiane mąki - miksujemy. Do masy jajeczne przekładamy ubite białka i dokładnie rozcieramy, łączymy składniki.

Gotową masę rozlewamy do form i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu barany wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Przestudzone ciasto wykładamy z formy, polewamy biała czekoladą i zdobimy kolorowymi marcepanowymi kwiatami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/03/2018


comments powered by Disqus