Baran majonezowy
Świetne ciasto ucierane z dodatkiem majonezu. Tym razem upiekłam na jego bazie baranka do koszyczka świątecznego, polałam czekoladą... pięknie się będzie prezentować i zaskoczy swym smakiem nie jednego gościa.





Składniki na 2 sztuki.
Żeliwną formę na barany należy grubo natłuścić margaryną i oprószyć dokładnie mąką pszenną/ tortową.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę majonezową:
- 5 jajek (wielkość L)
- 4 czubate łyżki majonezu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Do ozdoby:
- 300 białej czekolady
- kolorowe marcepanowe kwiatuszki
Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.
Białą czekoladę rozpuszczamy dopiero wtedy gdy nasze barany są już upieczone i przestudzone.
Wykonanie:
Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do surowych żółtek dodajemy cukier i ucieramy je na puszystą, jasnozłotą masę. Do utartych żółtek dodajemy majonez, sok z cytryny i stopniowo przesiane mąki - miksujemy. Do masy jajeczne przekładamy ubite białka i dokładnie rozcieramy, łączymy składniki.
Gotową masę rozlewamy do form i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu barany wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto wykładamy z formy, polewamy biała czekoladą i zdobimy kolorowymi marcepanowymi kwiatami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/03/2018
comments powered by Disqus