Baletki

Biszkopciki posypane makiem i przełożone ulubioną marmoladą znikają szybciej niz się je robi. A wykonanie ich jest naprawde szybkie i proste.

Ocena:
1 5

Przepis na około 35 sztuk.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na biszkopciki:
  • 3 duże jajka
  • 3 kopiate łyżki cukru pudru
  • 80 g przesianej mąki pszennej / tortowej
  • szczypta soli

Do przełożenia:
  • dżem dowolnego smaku

Do ozdoby:
  • 2 łyżki suchego maku

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy masę z przesianą mąką. Połączone składniki przekładamy do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie okręgi. Każdy surowy biszkopcik posypujemy suchym makiem.

Biszkopciki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu nie wyciągamy ich z piekarnika robimy to dopiero gdy piekarnik ostygnie.

Zimne biszkopciki przekładamy ulubionym dżemem i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/01/2013


comments powered by Disqus