Bombki czekoladowe

Polecam zrobić pyszne bombki czekoladowe z okruchów ciast, niewielkiej ilości bakalii i czekolady. Przepis znalazłam w zapiskach babci Jasi.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk.


Składniki:
  • 600 g suchych ciastek (babka, kruche ciasto/ka, biszkopty , itp.)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, papaja i ananas suszony, pestki z dyni)
  • 50 g mlecznej czekolady z orzechami
  • 1 kieliszek wiśniówki

Dodatkowo:
  • 2 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki cukru pudru

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą składniki.


Wykonanie:

Suche ciastka należy podrobić do miski.Dodajemy do nich bakalie i alkohol.

Masło, czekoladę i kakao umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do ich połączenia na bardzo małym ogniu.

Żółtka z cukrem ubijamy na parze na jasno złotą, puszystą masę ( do miski wbijamy żółtka i dodajemy do nich cukier. Miskę umieszczamy nad rondlem z gorącą wodą, która non stop się gotuje. Miska nie może dotykać gorącej wody. Do ubitych żółtek małym strumykiem, powoli wlewamy tłuszcz z kakaem. Składniki delikatnie łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Powstała masę przelewamy do ciastek. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego . Układamy je na papierze do pieczenia i przekładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu bombki obtaczamy w maku i cukrze pudrze. Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 08/12/2013


comments powered by Disqus