Babka staroświecka z nadzieniem
Ciasto drożdżowe może być podane w ciekawy sposób. Proponuje je połączyć z marcepanem, gorzką czekoladą, masą serową i rodzynkami.





Składniki na blaszkę o standardowym rozmiarze.
Formę do pieczenia należy natłuścić np. margaryną i dokładnie oprószyć mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem piekarnik lekko nagrzewamy.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki tortowej
- 70 g masła
- 70 g smalcu
- 4 żółtka
- 2 białka
- 70 cukru pudru
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki letniego mleka
Do niewielkiego kubeczka wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich 20 g cukru pudru - łączymy składniki.
Do makutry przekładamy margarynę i smalec. Tłuszcz ucieramy z 15 minut. Następnie dodajemy żółtka oraz z 50 g cukru pudru. Ucieramy. Do utartej masy powoli wlewamy rozrobione drożdże. Dosypujemy mąkę. Ucieramy do momentu połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie ucieramy.
Masa serowa:
- 250 g białego sera (swojskiego)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 budyń waniliowy sypki
- 50 g masła
Ser mielimy dwukrotnie.
Zmielony ser przekładamy do makutry i ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej masy dodajemy żółtko, budyń i masło. Dokładnie rozcieramy składniki aż się połaczą na jednolitą, gładką masę.
Dodatkowo:
- 3 łyżki posypki czekoladowej
- 4 łyżki rodzynek
- 150 g masy marcepanowej
- 50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy na 14 kawałeczków.
Masę marcepanową należy rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm , który dzielimy na 14 równych części. Na każdej części umieszczamy kawałek czekolady i dobrze sklejamy masą marcepanową.
Lukier z białek:
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego
Do niewielkiej kamionkowej miski wlewamy białka. do białek dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki, składniki ucieramy tak długo aż powstanie nam lukier gęsty jak kwaśna śmietana.
Wykonanie:
Na stolnicy rozkładamy płat papieru do pieczenia, który podsypujemy mąką i przekładamy na nie ciasto. Ciasto formujemy na prostokąt o grubości 4-5 mm (formujemy go ręką bo ciasto nie jest zwarte). Ciasto dzielimy na pół. Na każdy mniejszy prostokąt rozkładamy masę serową , posypujemy ją rodzynkami na których układamy czekoladę zawiniętą w masę marcepanową. Mniejsze boki prostokąta zginamy do środka a następnie zwijamy ciasto w rulon (zdjęcie poniżej). Rulon przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. ( Powstaną nam dwa rulony więc nakładamy jeden na drugi).
Ciasto w formie zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu aby nam podrosło.
Surową babkę pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut (zwykłą funkcja piekarnika - piekarnik elektryczny). Na najniższej półce piekarnika.
Ja w celu upieczenia babki użyłam kamionkowej formy więc babkę piekłam w 110 stopniach przez 60 minut.
Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie do całkowitego jej przestygnięcia.
Zimną babkę wyciągamy z formy , polewamy lukrem i zdobimy posypką czekoladową. Podajemy.
Dokładny przepis na domowy marcepan:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/masa-marcepanowa--2))
Smacznego
Data publikacji: 26/03/2013
comments powered by Disqus