Babka rodzynkowa
Pyszna, ucierana, prosta w wykonaniu ale jak że smaczna i pięknie się prezentująca babka rodzynkowa - u mnie na pewno zagości na Wielkanocnym stole.





Składniki na standardową blaszkę do pieczenia babki.
Blaszkę należy porządnie natłuścić np. margaryną i lekko posypać świeżą bułka tartą.
Lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 5 jajek (wielkość L)
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rodzynków
- 16 g cukru waniliowego
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Dodatkowo:
- 50 g owoców kandyzowanych
Wykonanie:
Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przekładamy do makutry (donicy) i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy po jednym żółtku - ucieramy. Następnie dodajemy letnie mleko - składniki ucieramy około 30 minut (mikserem z 15 minut). Do utartej masy dodajemy stopniowo mąki i dokładnie rozcieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do utartej masyw makutrze dodajemy ubite białka oraz rodzynki i delikatnie ucieramy aż składniki się połączą.
Surową babkę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarni elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babkę pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia. Dopiero całkiem zimną babkę wyciągamy z formy inaczej nam może pęknąć.
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijamy do niej patyczek do szaszłyka i jak po wyciągnięciu jest suchy to jest to dla nas znak , że babka jest już upieczona.
Przed podaniem zimna babkę polewamy lukrem i zdobimy owocami kandyzowanymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/04/2017
comments powered by Disqus