Babka drożdżowa

Wspaniała baba drożdżowa, idealna na Wielkanocne śniadanie. Idealna bo według starej receptury 1950 roku. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o standardowym rozmiarze.

Formę do pieczenia należy natłuścić np. masłem i dokładnie oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem piekarnik lekko nagrzewamy.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej /tortowej
  • 150 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 8 sztuk surowych żółtek (wielkość jajka L)
  • 360 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 20 g migdałów
  • 50 g rodzynków

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i lekko ogrzewamy w piekarniku.

Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, 50 g cukru oraz 250 g mąki -mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu by "ruszył".

Surowe żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru.

Utarte żółtka dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy około 20 minut mikserem (hakami). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło rozpuszczamy i wlewamy do wyrośniętego ciasta. Dodajemy również rodzynki , posiekane drobno migdały i wyrabiamy tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy (na około 1/2 jej wysokości) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu babkę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą babę wykładamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/03/2018


comments powered by Disqus