Babka czekoladowa z winem - indyki
Babeczki indyki powstały na bazie czekoladowej babki z dodatkiem wina. Pyszna, czekoladowa, wilgotna baka ukrywa się pod czekoladowym lukrem i kolorowymi lentrynkami oraz czekoladowym marcepanem. Babeczki indyki niesamowicie pięknie beda się prezentować na Wielkanocnym Stole.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę czekoladową z winem:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 120 g cukru
- 100 g czekolady deserowej
- 4 jajka
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- 1 łyżka naturalnego kakao
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem wtedy to dodajemy naturalne kakao i jeszcze chwile rozcieramy ze sobą składniki.
Dodatkowo:
- 150 g marcepanu
- kilka kryształków czarnego barwnika spożywczego
- 500 g m&m's w czekoladzie (kolorowych)
- kilka suszonych owoców Goji (24 sztuki)
Sześć sztuk czerwonych m&m'sów przecinamy na pół.
Marcepan barwimy czarnym barwnikiem spożywczym i rozdzielamy go na 12 równych części. Z każdej części formujemy spłaszczoną kulkę na której umieszczamy białe lentrynki robiąc w nich czarnymi odrobinkami marcepanu źrenice, pod oczami umieszczamy połówki czerwonych m&m'sów a pod nimi po dwa suszone owoce Goji - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Wykonanie:
Tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i naturalnym kakao.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po żółtku a następnie wsypujemy przesiane mąki. Do dobrze roztartej masy wlewamy wino - ucieramy a następnie dodajemy startą czekoladę. Na sam koniec z powstałą masą delikatnie rozcieramy ubite na sztywno białka.
Do silikonowych foremek (lub formy na mufinki) przekładamy surowe ciasto.
Surowe babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Przestudzone babeczki wykładamy z piekarnika i zaczynamy zdobić ich wierzch obficie czekoladowym lukrem układając na nim tęczowe pióra- lentrynki - zdjęcia pomocnicze powyżej; a także uformowane z marcepanu pyszczki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/03/2016
comments powered by Disqus