Babka kakaowa prędka

Pyszna... polecam upiec i się nie zastanawiać. Testowanie wypieków wielkanocnych ciąg dalszy :).

Ocena:
1 5

Składniki na standardową blaszkę do pieczenia babki.

Blaszkę należy porządnie natłuścić np. margaryną i lekko posypać świeżą bułka tartą.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 250 g cukru kryształu
  • 2 jajka ( wielkość L)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 100 g białej polewy czekoladowej
  • wiśnie kandyzowane

Czekoladę rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego zagotowania. W gorącym mleku rozpuszczamy kakao i pozostawiamy do przestudzenia.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasnozłota masę. Do masy jajecznej (nie przestajemy ucierać) dodajemy powoli przestudzone kakao, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i dokładnie ucieramy. Surową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 55 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczoną przestudzoną babkę wykładamy z piekarnika, z formy i polewamy z wierzchu białą czekoladą oraz zdobimy wiśniami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/04/2019


comments powered by Disqus