Babka kakaowa prędka
Pyszna... polecam upiec i się nie zastanawiać. Testowanie wypieków wielkanocnych ciąg dalszy :).





Składniki na standardową blaszkę do pieczenia babki.
Blaszkę należy porządnie natłuścić np. margaryną i lekko posypać świeżą bułka tartą.
Średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- 250 g cukru kryształu
- 2 jajka ( wielkość L)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g białej polewy czekoladowej
- wiśnie kandyzowane
Czekoladę rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego zagotowania. W gorącym mleku rozpuszczamy kakao i pozostawiamy do przestudzenia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasnozłota masę. Do masy jajecznej (nie przestajemy ucierać) dodajemy powoli przestudzone kakao, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i dokładnie ucieramy. Surową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 55 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Upieczoną przestudzoną babkę wykładamy z piekarnika, z formy i polewamy z wierzchu białą czekoladą oraz zdobimy wiśniami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/04/2019
comments powered by Disqus