Babeczki - Zimowe Renifery

Ciasto do babeczek to szybki w wykonaniu piernik z pysznymi bakaliami. Kilka dodatków... śmietana kremów, żurawina, czekolada w skorupce, precelki - tworzą zimowe renifery.

Ocena:
1 5

Składniki na 28 babeczek - muffinek.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • słoik dżemu (250 g)
  • 1 szklanka bakali ( np. rodzynki, orzechy włoskie, skórki z pomarańczy, żurawina, suszona papaja i ananas)

Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Do miski przesiewamy ze sobą mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno . Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy tak długo aż połączą się składniki. Z ubitymi białkami łączymy żółtka a następnie powoli wlewamy płynne składniki (margarynę i mleko). Dodajemy dżem. Do powstałej masy dodajemy bakalie oraz suche składniki i delikatnie wszystko łączymy mikserem.

Surowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy na muffinki.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut - do tzw. suchego patyczka (używamy zwykłej funkcji piekarnika).

Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestygnięcia.


Do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki 30% do ciast i deserów
  • 200 g czekoladek mlecznych w chrupiących skorupkach cukrowych
  • 100 g precelków
  • garść suszonej żurawiny
  • 5-10 g roztopionej czekolady

W niewielkiej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i łączymy składniki ze sobą. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy go do lodówki.

Do małej miski szklanej dajemy posiekaną na kawałeczki czekoladę (5-10 g). Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie w celu roztopienia się czekolady. Za pomocą wykałaczki nabieramy roztopioną czekoladę i rysujemy nią źrenice na czekoladkach mlecznych.


Wykonanie:

Zimne muffinki wykładamy z blaszki. W każdej babeczce robimy po dwa nacięcia - z lewej i prawe strony tak by do otworów mieściły się precelki, które będą tworzyć rogi (zdjęcie poniżej). Na każde ciastko wyciskamy śmietanę kremówkę (mniej więcej łyżkę), którą rozprowadzamy po gorze babeczki nożem. Z żurawiny robimy nosy a z czekoladek oczy.

Muffinki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego


Data publikacji: 26/12/2012


comments powered by Disqus