Babeczki z soczewicą i papryką
Babeczki podane na słoną z niesamowicie smacznym i do tego zdrowym musem z soczewicy. Do tego kolorowa papryka i listek pietruszki. Idealne zestawienie na wieczorną przekąskę ze znajomymi czy też rodziną.





Składniki na 20 sztuk.
Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 2 surowe żółtka
- 1 łyżka glukozy
Masło lub margarynę kroimy w kostkę.
Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.
Składniki na mus z soczewicy:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 3 łyżeczki sezamu
- 3 łyżeczki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na proszek
- 2 łyżeczki zarodków pszennych
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki zmielonej ostrej papryki
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła - podsmażone odstawiamy do przestygnięcia.
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na 2- 3 godziny, aby się namoczyła. Namoczoną soczewicę solimy i gotujemy około 20 min. Gotujemy ją do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy. Do odsączonej soczewicy dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy, ziarna i blenderujemy dodając po trochu mączki z otrębów, do uzyskania zadowalającej konsystencji.
Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Dodatkowo:
- 3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
- natka pietruszki
Papryki myjemy, wycinamy im gniazda i kroimy na paski.
Natkę myjemy i odsączamy od nadmiaru wody.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je musem z soczewicy, zdobimy kolorową papryką oraz natką pietruszki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/07/2017
comments powered by Disqus