Babeczki z serowymi kurami
Babka połączona z masą serową nie musi być nudna... może być Świąteczna ... i ciekawa... i zabawna.... a przede wszystkim pyszna. A tak przy okazji kolejny przepis na pyszną babkę piaskową.





Składniki na 15 sztuk.
Tym razem użyłam jednorazowych, pojedynczych foremek do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę piaskową:
- 150 g mąki pszennej/tortowej typu 450
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 125 g cukru pudru
- 125 g dobrej margaryny
- 3 całe, surowe jaja wielkość L
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę pszenną/tortową przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do osobnej miski przekładamy tłuszcz do którego dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Składniki ucieramy na jednakowa, gładką masę. Następnie dodajemy żółtka- ucieramy. Teraz na przemian wsypujemy zmieszane mąki, wlewamy mleko i dokładnie łączymy składniki. Ciasto powinno być dość wolne. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i dokładnie, delikatnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się nam już połączą, przelewamy masę do foremek (2/3 wysokości foremek).
Surowe babki pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg)..
Upieczone babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je w foremkach do całkowitego przestygnięcia.
Składniki na mas z białego sera:
- 400 g białego sera z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki gorącej wody
W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Następnie płyn pozostawiamy do przestudzenia.
Do miski przelewamy kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany, stopniowo dodajemy biały ser i cukier puder. Składniki dokładnie ubijamy, tak długo aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodajemy przestudzoną (ale wciąż płynną) żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.
Miskę z kremem wkładamy do lodówki by masa nam się ścięła (ale nie całkowicie). Gdy nasza masa jest już prawie zwarta, przekłądamy ją do rękawa cukierniczego, bez jakiejkolwiek końcówki.
Dodatkowo:
- 200 g białej czekolady
- suszone owoce goji
- żółte lantrenki
- czekoladowa posypka
Do miseczki, na grubych oczkach tarki ścieramy białą czekoladę.
Żółte cukierki/ lentrynki przecinamy na pół.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babki wykładamy z foremek.
Każdą babkę, z wierzchu smarujemy kremem serowo-śmietanowym (niewielką warstwę kremu wyciskamy z rękawa cukierniczego i równomiernie rozkładamy), posypujemy białą, startą czekoladą. Teraz na każdej babeczce wyciskamy tułów i głowę kury - zdjęcie pomocnicze powyżej. Gdy już mamy wyciśnięty tułów i głowę na każdej babeczce, na worek cukierniczy zakładamy najcieńszą końcówkę, okrągłą- dociskamy przy tułowiu skrzydła naszym kurom.
Każdą kurę dodatkowo zdobimy - za pomocom suszonych owoców goji robimy grzebień (po 3 owoce na czubku), połówki lentrynek to dzioby, a oczy to nasza posypka czekoladowa.
Tak przygotowane kury przechowujemy w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/04/2014
comments powered by Disqus