Babeczki z serowymi kurami

Babka połączona z masą serową nie musi być nudna... może być Świąteczna ... i ciekawa... i zabawna.... a przede wszystkim pyszna. A tak przy okazji kolejny przepis na pyszną babkę piaskową.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 sztuk.

Tym razem użyłam jednorazowych, pojedynczych foremek do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę piaskową:
  • 150 g mąki pszennej/tortowej typu 450
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g dobrej margaryny
  • 3 całe, surowe jaja wielkość L
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę pszenną/tortową przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do osobnej miski przekładamy tłuszcz do którego dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Składniki ucieramy na jednakowa, gładką masę. Następnie dodajemy żółtka- ucieramy. Teraz na przemian wsypujemy zmieszane mąki, wlewamy mleko i dokładnie łączymy składniki. Ciasto powinno być dość wolne. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i dokładnie, delikatnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się nam już połączą, przelewamy masę do foremek (2/3 wysokości foremek).

Surowe babki pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg)..

Upieczone babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je w foremkach do całkowitego przestygnięcia.


Składniki na mas z białego sera:
  • 400 g białego sera z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Następnie płyn pozostawiamy do przestudzenia.

Do miski przelewamy kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany, stopniowo dodajemy biały ser i cukier puder. Składniki dokładnie ubijamy, tak długo aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodajemy przestudzoną (ale wciąż płynną) żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.

Miskę z kremem wkładamy do lodówki by masa nam się ścięła (ale nie całkowicie). Gdy nasza masa jest już prawie zwarta, przekłądamy ją do rękawa cukierniczego, bez jakiejkolwiek końcówki.


Dodatkowo:
  • 200 g białej czekolady
  • suszone owoce goji
  • żółte lantrenki
  • czekoladowa posypka

Do miseczki, na grubych oczkach tarki ścieramy białą czekoladę.

Żółte cukierki/ lentrynki przecinamy na pół.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babki wykładamy z foremek.

Każdą babkę, z wierzchu smarujemy kremem serowo-śmietanowym (niewielką warstwę kremu wyciskamy z rękawa cukierniczego i równomiernie rozkładamy), posypujemy białą, startą czekoladą. Teraz na każdej babeczce wyciskamy tułów i głowę kury - zdjęcie pomocnicze powyżej. Gdy już mamy wyciśnięty tułów i głowę na każdej babeczce, na worek cukierniczy zakładamy najcieńszą końcówkę, okrągłą- dociskamy przy tułowiu skrzydła naszym kurom.

Każdą kurę dodatkowo zdobimy - za pomocom suszonych owoców goji robimy grzebień (po 3 owoce na czubku), połówki lentrynek to dzioby, a oczy to nasza posypka czekoladowa.

Tak przygotowane kury przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/04/2014


comments powered by Disqus