Babeczki z truskawkami...

Rozpoczął się już w pełni sezon na truskawki, już można kupić nasze, Polskie, pyszne i słodkie. I udało mi się je zakupić. Dziś polecam je połączyć z pysznym, kruchym ciastek, dżemem owocowym, lekką masą serowo -śmietanową, czekoladą i pistacjami. Palce lizać.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę serowo -śmietanową:
  • 200 g białego sera z wiaderka
  • 100 ml śmietany kremówki 305 do ciast i deserów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do przestygnięcia. Jeśli nasze babeczki będziemy jeść w tym samym dniu nie musimy dawać żelatyny do masy.

Do miski przelewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder -miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy ser i dokładnie go łączymy z kremówką. Do powstałej masy serowo-śmietanowej wlewamy letnią żelatynę i ponownie dobrze rozcieramy składniki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Do niewielkiego rondelka przekładamy masło, mleko i drobno połamaną czekoladę. Rondel wstawiamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu roztapiamy skłądniki, cały czas mieszając. Gy wszystkie składniki połączą się nam w polewę czekoladową ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 70 g dżemu owocowego
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych

Truskawki myjemy, odsączamy z wody, wycinamy im ogonki i kroimy w średniej wielkości kostkę.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z formy. Na dno każdej babeczki wkładamy po łyżeczce dżemu owocowego a na niego nakładamy masę serowo-śmietanową . Tak przygotowane babeczki wkładamy na 30 minut do lodówki by masa serowa nam zastygła. Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki, zdobimy je polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi pistacjami i na ich środku układamy posiekane truskawki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/05/2014


comments powered by Disqus