Babeczki z rafaello
Kokosowych, obłędnych wypieków ciąg dalszy. Tym razem kokos staje się niezastąpionym składnikiem w delikatnych, puszystych babeczkach z aksamitną śmietaną, prażonym kokosem, różaną niespodzianką i oczywiście kuleczkami Raffaello.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kokosowe ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru pudru
- 3 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 80 g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki likieru kokosowego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski przekładamy miękkie masło i cukier puder. Składniki ucieramy na puszystą masę. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka, suche składniki, likier kokosowy i miksujemy do połączenia się składników.
Surową masę rozkładamy na dwanaście foremek. Do każdej formy wlewamy 2/3 wysokości (foremki) masy.
Surowe babki pieczemy w średnio gorącym piekarniku - u mnie - 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut małe babeczki (do tzw. suchego patyczka, piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Składniki na krem z biała czekoladą:
- 250 g białej czekolady, posiekanej
- 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy rozpuszczoną, biała czekoladę i dokładnie łączymy składniki ze sobą (za pomocą miksera). Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką (u mnie końcówka nr 32).
Do ozdoby:
- 800 g wiórek kokosowych
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki marmolady różanej
- 12 sztuk kulek Raffaello
Do rondelka wkładamy tłuszcz i dodajemy do niego cukier. Składniki rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Do roztopionej margaryny i cukru dodajemy wiórki kokosowe. Składniki łączymy ze sobą a następnie lekko prażymy kokos ( na jasno brązowy kolor). Gotowy kokos ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (kokos nie może być zimny ani zbytnio gorący ).
Wykonanie:
W upieczonych, przestudzonych babeczkach, od góry drążymy dziurę którą wypełniamy dżemem różanym (i zasypujemy ja okruszkami). Na wierzch babeczek wyciskamy krem, który obsypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi a wierzch zdobimy Raffaello.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/01/2017
comments powered by Disqus