Babeczki z pastą jajeczną
Ach tak mi się zachciało wspomnień wakacyjno-jesiennych, grill z najlepszą "Śmietanką Inteligencji" Krakowa :-) (tak, tak to o Was moi Drodzy, chociaż Pana H. zabrakło ale z myślami z nim wtedy byliśmy....), był śmiech, były twarde i niezmienne poglądy (za co pełen szacunek), nazajutrz piękne słońce nad .... a wszystko to zawdzięczam tym babeczkom.... I w głowie kołace tylko jedna myśl "byle do lata".....





Składniki na 20 sztuk.
Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki glukozy
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Ciasto wałkujemy na płat grubości 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Każdą surową babeczkę pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia, termoobieg).
Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je w foremkach do przestygnięcia.
Składniki na pastę jajeczną:
- 5 jaj wielkość L
- 4 rzodkiewki
- 100 g miękkiego masła
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżeczek musztardy
- sól i pieprz do smaku
Jajka myjemy, gotujemy na twardo, ugotowane ubieramy ze skorupek i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
Rzodkiewki myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do jajek.
Następnie do miski ze startymi produktami dodajemy miękkie masło, kwaśną śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowo:
- 20 plasterków kiełbasy podsuszanej krakowskiej lub żywieckiej
- 20 sztuk małych pomidorków koktajlowych
- papryka konserwowa
- 4-5 ogórków konserwowych
- pęczek świeżego szczypiorku
- 2 łyżki słodkiej papryki
Szczypior myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i tniemy 15-20 cm paski (przecinamy na pół pęczek).
Ogórki konserwowe, jak i paprykę tniemy w paski - tak by było 40 pasków papryki a 20 ogórka.
Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Wykonanie:
Upieczone babeczki wykładamy z foremek. Na babeczki wykładamy szczypior który przykrywamy plastrem kiełbasy. Na kiełbasę nakładamy pastę jajeczną, która dodatkowo zdobimy papryką i ogórkiem konserwowym, pomidorkiem i oprószamy słodką papryką - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/01/2015
comments powered by Disqus