Babeczki z pastą jajeczną

Ach tak mi się zachciało wspomnień wakacyjno-jesiennych, grill z najlepszą "Śmietanką Inteligencji" Krakowa :-) (tak, tak to o Was moi Drodzy, chociaż Pana H. zabrakło ale z myślami z nim wtedy byliśmy....), był śmiech, były twarde i niezmienne poglądy (za co pełen szacunek), nazajutrz piękne słońce nad .... a wszystko to zawdzięczam tym babeczkom.... I w głowie kołace tylko jedna myśl "byle do lata".....

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 łyżki glukozy
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Ciasto wałkujemy na płat grubości 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Każdą surową babeczkę pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia, termoobieg).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je w foremkach do przestygnięcia.


Składniki na pastę jajeczną:
  • 5 jaj wielkość L
  • 4 rzodkiewki
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżeczek musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Jajka myjemy, gotujemy na twardo, ugotowane ubieramy ze skorupek i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.

Rzodkiewki myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do jajek.

Następnie do miski ze startymi produktami dodajemy miękkie masło, kwaśną śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Dodatkowo:
  • 20 plasterków kiełbasy podsuszanej krakowskiej lub żywieckiej
  • 20 sztuk małych pomidorków koktajlowych
  • papryka konserwowa
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Szczypior myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i tniemy 15-20 cm paski (przecinamy na pół pęczek).

Ogórki konserwowe, jak i paprykę tniemy w paski - tak by było 40 pasków papryki a 20 ogórka.

Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.


Wykonanie:

Upieczone babeczki wykładamy z foremek. Na babeczki wykładamy szczypior który przykrywamy plastrem kiełbasy. Na kiełbasę nakładamy pastę jajeczną, która dodatkowo zdobimy papryką i ogórkiem konserwowym, pomidorkiem i oprószamy słodką papryką - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/01/2015


comments powered by Disqus