Babeczki z nugatem, czekoladą i orzechem

Domowy nugat wcale nie jest trudny do przyrządzenia. Podany z pyszną domową czekoladą i orzechem laskowym na kruchym spodzie.....mmmmniam

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk babeczek.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. (W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.)

Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem.


Składniki na kruche babeczki (ciasto):
  • 3 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Margarynę kroimy w kostkę.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą , jasnozłotą masę. Na stolnice wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę i kwaśna śmietanę. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na nugat:
  • 500 g cukru kryształu
  • 200 g płynnego miodu
  • 6 sztuk surowych białek z jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka wody

Do rondelka wsypujemy cukier. Cukier zalewamy wodą i octem. Rondel umieszczamy na małym palniku i na małym ogniu gotujemy gęsty syrop. Do syropu dodajemy miód i jeszcze chwilę gotujemy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ubitych białek cieniutkim strumykiem wlewamy syrop. Wszystko ubijamy tak długo aż piana zacznie się rwać od trzepaczki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Do rondelka dajemy margarynę, wodę, cukier i kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik . Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki tak by powstała polewa czekoladowa. Gotową polewę ściągamy z palnika i polewamy nią ciasta i ciasteczka czy też masy.


Dodatkowo:
  • 200 g orzechów laskowych

30 sztuk orzeszków przepoławiamy.


Wykonanie:

Zimne , upieczone, kruche babeczki "smarujemy" w środku polewą czekoladową ( cienką warstwą). Do środka każdej babeczki wkładamy orzecha laskowego (zdjęcie poniżej). Następnie wypełniamy babeczki nugatem - do każdej babeczki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki nugatu. Tak przygotowane babeczki odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu babeczki z nugatem wykładamy z lodówki. Każdą babeczkę polewamy domową polewą czekoladową i zdobimy na czubku dodatkowo, jeszcze raz połówką orzecha laskowego.

Babeczki podajemy od razu.

Smacznego.


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/polewa-czekoladowa-ii

http://ciasteczkowy-potwor.pl/nugat


Data publikacji: 22/05/2013


comments powered by Disqus