Babeczki z nugatem, czekoladą i orzechem
Domowy nugat wcale nie jest trudny do przyrządzenia. Podany z pyszną domową czekoladą i orzechem laskowym na kruchym spodzie.....mmmmniam





Składniki na 60 sztuk babeczek.
Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. (W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.)
Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem.
Składniki na kruche babeczki (ciasto):
- 3 pełne szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę kroimy w kostkę.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą , jasnozłotą masę. Na stolnice wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę i kwaśna śmietanę. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na nugat:
- 500 g cukru kryształu
- 200 g płynnego miodu
- 6 sztuk surowych białek z jajek
- 1 łyżeczka octu
- 1 szklanka wody
Do rondelka wsypujemy cukier. Cukier zalewamy wodą i octem. Rondel umieszczamy na małym palniku i na małym ogniu gotujemy gęsty syrop. Do syropu dodajemy miód i jeszcze chwilę gotujemy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ubitych białek cieniutkim strumykiem wlewamy syrop. Wszystko ubijamy tak długo aż piana zacznie się rwać od trzepaczki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g margaryny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Do rondelka dajemy margarynę, wodę, cukier i kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik . Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki tak by powstała polewa czekoladowa. Gotową polewę ściągamy z palnika i polewamy nią ciasta i ciasteczka czy też masy.
Dodatkowo:
- 200 g orzechów laskowych
30 sztuk orzeszków przepoławiamy.
Wykonanie:
Zimne , upieczone, kruche babeczki "smarujemy" w środku polewą czekoladową ( cienką warstwą). Do środka każdej babeczki wkładamy orzecha laskowego (zdjęcie poniżej). Następnie wypełniamy babeczki nugatem - do każdej babeczki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki nugatu. Tak przygotowane babeczki odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu babeczki z nugatem wykładamy z lodówki. Każdą babeczkę polewamy domową polewą czekoladową i zdobimy na czubku dodatkowo, jeszcze raz połówką orzecha laskowego.
Babeczki podajemy od razu.
Smacznego.
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/polewa-czekoladowa-ii
http://ciasteczkowy-potwor.pl/nugat
Data publikacji: 22/05/2013
comments powered by Disqus