Babeczki z mięsem i kaszą jaglaną
Proponuję zdrową, pyszną i dobrze wyglądającą :) przekąskę która idealnie wkomponuje się na weekendowy plan.





Składniki na 20 sztuk.
Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 2 surowe żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczka soli
Masło lub margarynę kroimy w kostkę.
Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i solą. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki na farsz mięsno - jaglany:
- 400 g mięsa rosołowego gotowanego
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso rosołowe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i na tarce o drobnych oczkach ścieramy ją.
Na patelnię wlewamy olej- rozgrzewamy - dodajemy curry i przesmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , posiekany ząbek czosnku i startą marchewkę – smażymy około 5 minut. Do przesmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso i przestudzoną kaszę jaglaną – mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy odrobinę rosołu.
Farsz studzimy.
Dodatkowo:
- 1 surowe białko kurze
- 2-3 łyżeczki zielonej czubricy
Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i podbijamy.
Wykonanie:
Po upłynięciu 2 godzin surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy okręgi (20 sztuk) i w każdym z nich wycinamy otwory. Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Do foremek wyłożonych ciastem rozkładamy po równo farsz mięsno-jaglany, który przykrywamy warstwą ciasta (wcześniej wyciętym okręgiem z otworami). Za pomocą widelca zlepiamy boki babeczki i wierzchniej części ciasta. Wierzch babeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy zieloną czubricą.
Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach. Przestudzone wykładamy z foremek.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/05/2017
comments powered by Disqus