Babeczki z masą orzechową oblane czekoladą
Słodkość babeczki + orzechowa masa = niesamowita słodycz!





Przepis na 50 sztuk.
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka margaryny
2 łyżki mąki pszennej / tortowej
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy je na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy go na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
- 1 szklanka (200g) pokruszonych ale nie całkiem zmielonych orzechów włoskich
- 200g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 kieliszka spirytusu
W rondelku gotujemy mleko. Ściągamy je z palnika i wsypujemy do niego orzechy włoskie. Odstawiamy do ostygnięcia pamiętając o tym, żeby od czasu do czasu wszystko przemieszać. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem na puch. Miksując dalej, po łyżce dodajemy zimne orzechy. Czynność wykonujemy, aż wszystkie produkty połącza się ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy spirytus łącząc go z powstałą masą orzechową. Masę wkładamy do lodówki na 3 godziny lub też na całą noc.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100g margaryny
Do rondelka dajemy pokrojoną w małą kostkę margarynę oraz połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na bardzo małym gazie i roztapiamy składniki do momentu uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie:
- garść orzechów włoskich
Orzechy włoskie kroimy na niewielkie kawałki. Będą nam służyć do ozdoby babeczek.
Z twardej masy orzechowej kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Po jednej kulce umieszczamy w babeczce. Każdą babeczkę z masą polewamy zimną czekoladą i zdobimy kawałkiem orzecha włoskiego.
Babeczki wkładamy do lodówki na godzinę by polewa całkowicie nam stwardniała.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus