Babeczki z borówkami i bezą

Moje leniuchowanie się skończyło. Po odpoczynku z rodziną i przygotowywaniu soków, dżemów oraz owoców kandyzowanych zabieram się za pieczenie. A że sezon owocowy w pełni...i mamy do wyboru, do koloru owoców z naszych polskich sadów i ogrodów jak i zagranicznego pochodzenia - proponuję Wam dziś mini babeczki bez pieczenia z jagodową masą.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk mini babeczek.

Foremki na mini babeczki należy dobrze wymyć i osuszyć.


Składniki na ciasto:
  • 420 g suchego ciasta- biszkoptów, kruche ciasto, herbatników itp.
  • 300 g białej czekolady

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy roztopioną białą czekoladę. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe mini foremki, po same jej brzegi.W każdej babeczce robimy wgłębienie.

Foremki z ciastem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.


Składniki na masę owocową:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g dżemu owoców leśnych, jagód lub świeżych owoców

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo owocowy dżem i ucieramy na jednolitą, gładka masę.

Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na bezę:
  • 1 surowe białko (rozmiar s/m)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Białko wlewamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na sztywną piane. Do ubitego białka dodajemy stopniowo po jednej, płaskiej łyżce cukru i ubijamy około 2-3 minuty. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 2-3 minuty składniki. Gdy całkowicie połączymy cukier z białkiem dodajemy sok z cytryny - miksujemy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.

Na papier do pieczenia wyciskamy krople masy.

Surowe bezy suszymy nie pieczemy w 30-40 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Po wysuszeniu pozostawiamy bezy do przestygnięcia.


Wykonanie:

Po upływie podanego czasu mini babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki. Babeczki napełniamy masą owocową (nie tylko ich wgłębienie- zdjęcia pomocnicze powyżej). Następnie masę przykrywamy bezą. Tak przygotowane babeczki tuż przed podaniem schładzamy w lodówce około 30 minut.

Smacznego


Data publikacji: 25/07/2015


comments powered by Disqus