Babeczki z makiem, masą migdałową i kwiatem

Po porostu bardzo lubię mak z kruchym ciastem a dodatkowo migdały..... i tak powstały babeczki makowe z masą migdałową, ozdobione kwiatem marcepanowym.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk babeczek.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 całe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtko, całe jajko, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.


Składniki na masę makową z puszki:
  • 500 g maku z puszki
  • 75 g płynnego miodu
  • 1 surowe jajko
  • 30 g masła
  • 50 g suszonej papai
  • 50 g grupo posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek

Na patelnie przekładamy masło, miód i doprowadzamy do ich rozpuszczenia i połączenia się ( patelnie kładziemy na średni palnik, zapalamy). Do powstałego płynu dodajemy mak z puszki i przesmażamy go od 15-20 minut. Przesmażony mak ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy by dobrze się nam połączyły składniki. Na sam koniec masę makową uzupełniamy bakaliami - dodajemy rodzynki, papaję i orzechy włoskie.


Składniki na masę migdałową:
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 opakowanie ( 40 g) śmietankowego budyniu bez cukru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek amaretto lub likieru orzechowego

Do garnuszka wlewamy 75 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu, zmielone na pył migdały oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 225 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń migdałowy, alkohol i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki. Worek z masą wkładamy do lodówki.


Składniki na masę marcepanową - kwiaty z marcepanu:
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g zmielonych na pył migdałów ( płatków migdałowych)
  • 3-4 łyżki amaretto
  • 3 kryształki pomarańczowego barwnika spożywczego
  • 20 g kandyzowanej wiśni w kostce
  • 20 g suszonego ananasa

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały, barwnik spożywczy i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu marcepan wykładamy z lodówki, umieszczamy go między dwoma płatami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 2 mm. Z płatu marcepanowego, za pomocą końcówki do worka cukierniczego wycinamy okręgi. Każde kółko na końcu lekko ściskamy - dzięki temu powstaną nam płatki ( zdjęcia pomocnicze tutaj:). Z płatków układamy kwiaty w środek których umieszczamy albo kostkę suszonej wiśni albo ananasa.


Wykonanie:

Do wypełnionych półkruchym surowym ciastem babeczek nakładamy po 1 łyżce masy makowej (masa może wystawać ponad brzegi foremki jeśli lubimy masę makową). Tak przygotowane babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone babeczki wykładamy z metalowych foremek. Na każdej babeczce (za pomocą worka cukierniczego) wyciskamy dość duży keks masy migdałowej, a na jej czubku układamy kwiat z marcepanu. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/04/2014


comments powered by Disqus