Babeczki z leczem
A dziś niespodzianka moja kreatywność w pełnej odsłonie- leczo podane w słonych, półkruchych babeczkach i do tego zapiekanych. Ci co jedli wiedzą , że były pyszne i rewelacyjne.





Składniki na 50 sztuk.
Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową - W małym rondelku roztapiamy 2 łyżki margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na słone półkruche babeczki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 całe, surowe jajka ( wielkość L)
- 1/2 łyżeczki soli
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy całe jajka, margarynę oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki na farsz na bazie lecza:
- 350 g kiełbasy
- 300 g pomidorów ( użyłam koktajlowych z chowu własnego)
- 100 g surowych pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 150 g startego żółtego sera typu gouda
- 2-3 ostre papryczki
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- 5 sztuk pomidorów suszonych
- sól i pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w niewielka kostkę i przekładamy ją na patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy ja do kiełbasy, którą mamy na patelni. Składniki prażymy na suchej patelni. Podpieczone składniki ściągamy z palnika i przekładamy do większego garnka.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesypujemy je do garnka.
Pomidorki koktajlowe myjemy , osuszamy i przekładamy do garnka.
Pomidory suszone kroimy w cienkie i nieduże paski - przekładamy do garnka.
Do składników w garnku dodajemy ketchup, ostre papryczki oraz przyprawy. Garnek kładziemy na małym palniku, przykrywamy pokrywką i pod przykryciem dusimy wszystko tak długo aż całkowicie odparuje woda ( aż będziemy mieś , suchą zbitą masę). Do powstałej masy dodajemy starty żółty ser - łączymy składniki a następnie gar z powstałym farszem ściągamy z palnika.
Wykonanie:
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Powinno nam pozostać trochę ciasta - wałkujemy je na grubość 3 mm i tniemy je na 50 pasków o szerokości 5mm i długości 5 cm. Każdy pasek zwijamy w stożek.
Do foremek , które wyłożyliśmy surowym ciastem wkładamy ponad brzegi farsz powstały na bazie lecza. Na środku farszu układamy stożek, który lekko smarujemy rozmąconym białkiem.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 18 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone słone babeczki wykładamy z piekarnika i w foremkach pozostawiamy je do przestygnięcia. Zimne przekąski wykładamy z foremek.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 21/11/2013
comments powered by Disqus