Babeczki z leczem

A dziś niespodzianka moja kreatywność w pełnej odsłonie- leczo podane w słonych, półkruchych babeczkach i do tego zapiekanych. Ci co jedli wiedzą , że były pyszne i rewelacyjne.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową - W małym rondelku roztapiamy 2 łyżki margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na słone półkruche babeczki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 całe, surowe jajka ( wielkość L)
  • 1/2 łyżeczki soli

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy całe jajka, margarynę oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na farsz na bazie lecza:
  • 350 g kiełbasy
  • 300 g pomidorów ( użyłam koktajlowych z chowu własnego)
  • 100 g surowych pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 150 g startego żółtego sera typu gouda
  • 2-3 ostre papryczki
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 5 sztuk pomidorów suszonych
  • sól i pieprz do smaku

Kiełbasę kroimy w niewielka kostkę i przekładamy ją na patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy ja do kiełbasy, którą mamy na patelni. Składniki prażymy na suchej patelni. Podpieczone składniki ściągamy z palnika i przekładamy do większego garnka.

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesypujemy je do garnka.

Pomidorki koktajlowe myjemy , osuszamy i przekładamy do garnka.

Pomidory suszone kroimy w cienkie i nieduże paski - przekładamy do garnka.

Do składników w garnku dodajemy ketchup, ostre papryczki oraz przyprawy. Garnek kładziemy na małym palniku, przykrywamy pokrywką i pod przykryciem dusimy wszystko tak długo aż całkowicie odparuje woda ( aż będziemy mieś , suchą zbitą masę). Do powstałej masy dodajemy starty żółty ser - łączymy składniki a następnie gar z powstałym farszem ściągamy z palnika.


Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Powinno nam pozostać trochę ciasta - wałkujemy je na grubość 3 mm i tniemy je na 50 pasków o szerokości 5mm i długości 5 cm. Każdy pasek zwijamy w stożek.

Do foremek , które wyłożyliśmy surowym ciastem wkładamy ponad brzegi farsz powstały na bazie lecza. Na środku farszu układamy stożek, który lekko smarujemy rozmąconym białkiem.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 18 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone słone babeczki wykładamy z piekarnika i w foremkach pozostawiamy je do przestygnięcia. Zimne przekąski wykładamy z foremek.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/11/2013


comments powered by Disqus