Babeczki z kremem i śmietanką
Delikatne kruche ciasto, ciężki różowy krem i lekka śmietanka = równowaga.





Składniki na 60 sztuk.
Foremki na babeczki należy dobrze natłuścić i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę budyniową - wiśniową:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
- 3 łyżki cukru kryształu
- 150 g miękkiego masła
- 1 kieliszek nalewki wiśniowej
Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.
Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.
Składniki na śmietankową masę:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 opakowania "śnieżki"
- 4 łyżki cukru pudru
Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę". Składniki ubijamy przez około 5 minut na jednolitą, zbitą (zwartą) masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder , który dobrze łączymy ze śmietanką.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w bardzo szeroką gwiazdkę.
Do ozdoby:
- 350 g kulek kukurydzianych oblanych białą czekoladą
- 200 g powideł śliwkowych
- 1 opakowani sypkiej galaretki cytrynowej
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do rondelka przekładamy powidła i dodajemy do nich sypką galaretkę. Składniki przesmażamy na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy składniki się nam już połączą, powstała masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia.
Zastygniętą , twardą masę wykładamy z formy i kroimy na kostki o wymiarach 2 x 2 cm.
Wykonanie:
Zimne i przestygnięte, kruche babeczki napełniamy masą budyniowo - wiśniową (po 1 dużej łyżeczce). Na masę układamy kuleczki ryżowe a na kuleczki wyciskamy keks masy śmietankowej. Tak przygotowane babeczki zdobimy kwadracikiem z powideł.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/03/2014
comments powered by Disqus