Babeczki z kiwi i masą żurawinową

Kiwi, kiwi Cie zadziwi... i w tych babeczkach na pewno Was zadziwi owoc kiwi i przepyszna masa z kawałkami żurawiny.... Tak wiosennie w tle bo ostatnio na spacerze rodzinnym ujrzeliśmy pełno przebiśniegów, i dzięcioła co w drzewo stukał....

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na nadzienie z owoców kiwi:
  • 4 duże owoce kiwi
  • 200 ml zielonego soku
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. agrestowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Owoce kiwi obieramy ze skórki, kroimy w listki, które przecinamy na pół.

Do rondelka wlewamy wodę, wciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Do płynu dodajemy owoce kiwi. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i na najmniejszym płomieniu dusimy przez 5-7 minut, aż całkowicie odparuje nam płyn. Oczywiście nie zapominamy o mieszaniu składników.

Sok (zielony) doprowadzamy do zagotowania a następnie w takim gorącym rozpuszczamy galaretkę. Do płynnej galaretki dodajemy przesmażone owoce kiwi. Galaretkę z kiwi pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Składniki na masę budyniową z żurawiną:

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek nalewki wiśniowej
  • 70 g drobno posiekanej suszonej żurawiny

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi, drobno posiekana żurawinę i ucieramy wszystko jeszcze chwilę. Utartą masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • garść orzeszków typu kamyczki w różowej polewie

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone, kruche babeczki wypełniamy po brzegi lekko stężałą masą z owocami kiwi i wkładamy je na 30 minut do lodówki.

Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki i za pomocą worka cukierniczego wyciskamy na nie sporą warstwę masy budyniowej z kawałkami żurawiny, na czubku której kładziemy różowego kamyczka.

Babeczki wkładamy na 30 minut do lodówki by masa trochę stwardniała.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/02/2015


comments powered by Disqus