Babeczki z kawiorem i przepiórczym jajem
Na Wielkanoc proponuję podać słone, kruche babeczki wypełnione po brzegi kawiorem z łososia, kiełkami rzodkiewki i przepiórczym jajem.





Składniki na 20 sztuk.
Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 2 surowe żółtka
- 3 łyżki glukozy
Masło lub margarynę kroimy w kostkę.
Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.
Dodatkowo:
- 75 g kawioru z łososia
- 50 g kiełków z rzodkiewki
- 20 sztuk ugotowanych na twardo jaj przepiórczych
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je po brzegi kawiorem, który przykrywamy kiełkami. Na wierzch układamy w każdej przekąsce ugotowane (obrane ze skórki) przepiórcze jajko.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/04/2017
comments powered by Disqus