Babeczki z gruszką i śmietaną

"Zjadła bym coś...jakąś babeczkę lub dwie.... najlepiej kruche no i żeby była gruszka ... a jak by się jeszcze znalazła tam jakaś galaretki albo kremówka ...takie mi się marzą ;-)...." - prosisz a masz :).

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na nadzienie:
  • 4 sztuki średniej wielkości gruszek
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. o smaku agrestowym

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Gruszki myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i kroimy na ćwiartki.


Dodatkowo:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie poskręcanej gwiazdy. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek i napełniamy je lekko stężałą galaretką (2/3 ich wysokości) a także umieszczamy w niej kawałki gruszki. Babeczki wkładamy na 30-60 minut do lodówki by galaretka całkowicie nam stężała.

Tuż przed podaniem każdą babeczkę obficie dekorujemy śmietaną .

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/08/2015


comments powered by Disqus