Babeczki z gruszką i marmoladą

A dziś naszło mnie na gruszkę, a że chciałam znajomym podziękować za przysługę młynkową postanowiłam się z nimi tą gruszka podzielić :) . Proponuję podać tą gruszkę z domową marmoladą a na dodatek otoczoną w delikatnym cieście białkowym.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 5 surowych białek
  • 2 surowe żółtka
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 opakowanie sypkiego śmietankowego budyniu ( 1 x 40g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 12 sztuk gruszek ( najlepiej twardych)
  • 12 małych łyżeczek twardej marmolady ( najlepiej porzeczkowej/ truskawkowej/ jeżynowej)
  • 3 łyżki cukru pudru

Gruszki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, obieramy ze skóry i przecinamy na pół ( pionowo). Za pomocą miarki metalowej lub łyżki do lodów wycinamy gniazda, uważając przy tym by nie przebić powierzchni gruszki ( bo podczas pieczenia wycieknie marmolada). Do wydrylowanych środków gruszek nakładamy marmoladę ( zdjęcie powyżej) a następnie łączymy ze sobą połówki gruszek , w taki sposób by powstała z powrotem gruszka ( zdjęcie poniżej).


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę , suchy budyń oraz proszek do pieczenia.

Do miski wlewamy surowe białka, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy . Następnie wlewamy żółtka i roztopione, zimne masło - ubijamy. Gdy powstanie nam jasnozłota a wręcz biała masa , zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy przesiane suche składniki. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.

Powstała masę rozdzielamy po równo do formy na muffinki. W środek każdego surowego ciasta wkładamy nafaszerowana gruszkę.

Surowe babeczki pieczemy 140 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone babeczki pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Zimne muffinki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 21/10/2013


comments powered by Disqus