Babeczki z dżemem borówkowym
Pyszne półkruche babeczki nadziewane dżemem z domowej spiżarni.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 125 g margaryny
- 1/2 szklani kwaśniej śmietany (u mnie 12 %)
- 1 łyżka cukru kryształu
- 50 g świeżych drożdży
Składniki na farsz:
- 500 g świeżych borówek leśnych
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku owoce leśne
Do rondla, najlepiej z podwójnym dnem, wsypujemy borówki, wsypujemy sypkie galaretki. Rondel wstawiamy na małym palniku i na średnim ogniu przesmażamy owoce z galaretką przez 20 minut. Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 100 g płatków migdałowych
Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
W garnuszku rozdrabniamy drożdże do których dodajemy kwaśną śmietanę oraz cukier kryształ. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość.
W małym rondelku umieszczamy margarynę którą roztapiamy na bardzo małym ogniu.
Na stolnicy przesiewamy mąkę pszenną i krupczatkę. Roztopioną margarynę wlewamy do mąki, do której dodajemy także żółtka, jedno całe jajko oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 12 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy 10 cm, na ich środkach umieszczamy solidną ilość dżemu borówkowego. Każdy okrąg sklejamy, zwijamy w kulkę. Kulę umieszczamy w formie na muffiny i pozostawiamy je w ciepłym miejscu by zwiększyły swą objętość.
Wyrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Surowe babeczki / muffiny pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/08/2014
comments powered by Disqus