Babeczki z dżemem borówkowym

Pyszne półkruche babeczki nadziewane dżemem z domowej spiżarni.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto krucho- drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklani kwaśniej śmietany (u mnie 12 %)
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na farsz:
  • 500 g świeżych borówek leśnych
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku owoce leśne

Do rondla, najlepiej z podwójnym dnem, wsypujemy borówki, wsypujemy sypkie galaretki. Rondel wstawiamy na małym palniku i na średnim ogniu przesmażamy owoce z galaretką przez 20 minut. Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 100 g płatków migdałowych

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

W garnuszku rozdrabniamy drożdże do których dodajemy kwaśną śmietanę oraz cukier kryształ. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość.

W małym rondelku umieszczamy margarynę którą roztapiamy na bardzo małym ogniu.

Na stolnicy przesiewamy mąkę pszenną i krupczatkę. Roztopioną margarynę wlewamy do mąki, do której dodajemy także żółtka, jedno całe jajko oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 12 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy 10 cm, na ich środkach umieszczamy solidną ilość dżemu borówkowego. Każdy okrąg sklejamy, zwijamy w kulkę. Kulę umieszczamy w formie na muffiny i pozostawiamy je w ciepłym miejscu by zwiększyły swą objętość.

Wyrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Surowe babeczki / muffiny pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2014


comments powered by Disqus