Babeczki z czekoladą i truflem
Dziś coś wbrew pozorom prostego ale zatem bardzo smacznego, słodkiego i czekoladowego, kajmakowego, orzechowego, kruchego Niesamowicie jesienne babeczki....





Składniki na 40 sztuk.
Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na trufle / kulki czekoladowe:
- 400 g suchego ciasta (biszkoptów, herbatników, kruchego ciasta)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 150 g zmielonych orzechów (włoskich, migdałów, laskowych itp.)
Czekoladę siekamy w bardzo drobne kawałeczki. Do rondelka przekładamy mleko, masło i posiekaną czekoladę. Rondel wstawiamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy ro rozpuszczania i połączenia się składników. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika.
W misce rozdrabniamy biszkopty i herbatniki a następnie wlewamy do nich płynną masę czekoladową. Składniki łączymy na jednolitą masę. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w orzechach a następnie wkładamy do lodówki by stwardniały na około 1 godzinę.
Dodatkowo:
- 150 g gotowej masy kajmakowej
Wykonanie:
Wystudzone babeczki wykładamy z metalowych foremek. Każdą czekoladową babeczkę, po same jej brzegi napełniamy masą kajmakową a nas†pnie przykrywamy ja truflem / kulką czekoladową obtoczona w orzechach.
Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/10/2014
comments powered by Disqus