Babeczki z borówkami leśnymi

Borówek w brud - proponuje podać je z półkruchym ciastem z kremówką.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk babeczek.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Przed pieczeniem należy mocno nagrzać piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 całe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Do suchych składników dodajemy tłuszcz, jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. za pomocą noza siekamy składniki do momentu pojawienia się drobnych grudek - odkładamy nóż i za pomocą rąk energicznie zarabiamy ciasto.

Wyrobione, gładkie , jednolite ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 250 g borówek leśnych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mielonych sucharków

Do miski wsypujemy borówki i dodajemy do nich cukier puder oraz mielone suchary. Składniki dobrze łączymy ze sobą.


Składniki na zieloną kremówkę:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30% - 36%
  • 1 opakowanie zielonej galaretki
  • 3/4 szklanki gorącej wody

W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy (agrestową) galaretkę. Gorącą galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Do miski wlewamy kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy lekko stężała galaretkę i dokładnie łączymy składniki.

Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką. Worek z kremem wkładamy na 10 minut do lodówki.

Uwaga ! : zieloną kremówkę należy przygotować gdy mamy już upieczone babeczki z farszem gdyż za szybko się nam zetnie.


Dodatkowo:
  • 150 g kulek ryżowych w białej czekoladzie lub białych draży

Wykonanie:

Po upłynięciu 2-3 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli, przekładamy na podsypaną lekko mąką na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek. Ciasto dobrze dopasowujemy do foremki. Następnie dodajemy do środka po 1 łyżeczce farszu.

Tak przygotowane babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny).

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Na zimne babeczki wyciskamy zielona kremówkę a na jej szczycie do ozdoby umieszczamy kulkę ryżową.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 07/08/2013


comments powered by Disqus