Babeczki z borówkami i śmietanką
Ostatnio nic nie upichciłam z ciasta francuskiego, które oczywiście niesamowicie podkreśla smak owoców.. i tak powstały babeczki z jagodami leśnymi.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny należy dobrze natłuścić.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na farsz:
- 5 łyżek cukru kryształu
- 300 g jagód leśnych
Do rondla wsypujemy umyte i przebrane owoce leśne, dodajemy do nich cukier. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu smażymy je - farsz przesmażamy około 15-20 minut (tak długo aż dobrze zgęstnieje).Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 375 g ciasta francuskiego
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru kryształu
- 12 kostek białej czekolady
- 30 g ryżowych kuleczek w białej czekoladzie
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 32. Worek cukierniczy ze śmietaną na czas wykonywania słodkości umieszczamy w lodówce.
Wykonanie
Formę na muffiny wykładamy ciastem francuskim (najlepiej jest wyciąć duże okręgi którymi wypełniamy formę)- zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe ciasto po brzegi napełniamy farszem jagodowym. Tak przygotowane słodkości pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je w formie aż całkowicie przestygną. Zimne babeczki wykładamy z formy, ich wierzch zdobimy obficie śmietaną kremówką, ryżowymi kuleczkami oraz kostkami białej czekolady.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/08/2017
comments powered by Disqus