Babeczki z barankiem marcepanowym

A o to kolejny przepis na dwukolorową babkę ucieraną upieczona w małych foremkach. Aby sobie bardziej osłodzić życie przyozdobiłam ja kolorowym marcepanem, lukrem i suszonymi owocami.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 babeczek.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę:
  • 400 g maki tortowej
  • 200 g margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Dodatkowo:
  • 400 g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze - zielony i różowy (troszkę czerwonego)
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • kolorowe pisaki do lukrowania
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych moreli
  • 12 kawałków suszonego, kolorowego ananasa

Z masy marcepanowej (białej) robimy niewielkie kuleczki , które zlepiamy w jedną większą kulkę. Jedna łyżkę białego marcepanu barwimy kakaem i formujemy jeden cienki , długi wałek. Wałek dzielimy na 24 wałeczki. Wałeczki zwijamy w ślimaki (będą to rogi baranów). Trzy łyżki marcepanu barwimy na różowo. Formujemy z niego głowy baranów. Pozostała część marcepanu barwimy na zielono - będzie to łąka.

Zielony marcepan wałkujemy na grubość 2 mm (najlepiej rozwałkować marcepan między dwoma płatami papieru do pieczenia).


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i ucieramy. Następnie dodajemy żółtka - ucieramy. Gdy tłuszcz mamy dobrze utarty dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz wlewamy mleko. Dokładnie łączymy składniki. Na sam koniec do masy dodajemy ubite białka. Ucieramy. Masę dzielimy na pół. Do jednej z połówek dodajemy gorzkie kakao , które dobrze łączymy z masą.

Do każdej papilotki wkładamy jedna łyżkę czekoladowej masy i jedną łyżkę białej masy.

Babeczki pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 25 minut (używamy zwykłej funkcji pieczenia.)

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

Zimne babeczki wykładamy z papilotek i ich "koronę" zdobimy zielonym marcepanem (łąka). Za pomocą czerwonego pisaka do lukrowania malujemy falbankę, którą zdobimy żółtymi kropeczkami (żółty pisak do lukrowania). Na łące, na samej jej górze układamy marcepanowego baranka. Dodatkowo łąkę zdobimy kwiatami z owoców suszonych , a zielonym pisakiem do lukrowania malujemy gałązki kwiatów. Podajemy.

Smacznego


Dokładny przepis na masę marcepanową:

ciasteczkowy-potwor.pl/masa-marcepanowa--2


Data publikacji: 25/03/2013


comments powered by Disqus