Babeczki walentynkowe

Babeczki od Babeczki :-). Jak łatwo, szybko i smakowicie wykorzystać kruche lub też biszkoptowe ciasto (ciastka) na walentynki. W dzień zakochanych proponuje czekoladę, śmietanę, maliny i galaretkę - stanowczo czerwoną.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy sreberkiem.

Blachę do pieczenia 30 x 40 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Najlepsza be∂zie tu blacha w wyciąganym dnem.


Składniki na babeczki:
  • 500 g suchych ciastek bez nadzienia (np. biszkoptów, herbatników itp.)
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka

Do niewielkiego rondelka przekładamy masło, drobno połamaną gorzką czekoladę oraz mleko. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu rozpuszczamy i dokładnie łączymy składniki. Powstały płyn ściągamy z palnika.

Ciastka przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył. Zmiażdżone ciastka przesypujemy do miski do której dodajemy polewę czekoladową. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą łyżki drewnianej. Powstała masą wypełniamy formę na muffiny. W każdej babeczce robimy dość spore wgłębienie - zdjęcia pomocnicze powyżej. Formę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by ciasto stwardniało.


Składniki na wypełnienie babeczek:
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wodzie
  • 1 łyżka cukru pudru

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i odstawiamy ja do przestygnięcia.

Serki homogenizowane łączymy z cukrem i pudrem oraz letnia żelatyną spożywczą.

Gotową masę nie wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 3 opakowania sypkiej galaretki np. o smaku malinowym, truskawkowym
  • 600 ml wrzącej wody
  • 400 g malin np. mrożonych ale mogą być też z kompotu

Maliny umieszczamy w rondelku, dodajemy do nich jedno opakowanie sypkiej galaretki. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i przesmażamy je ze sobą około 15-20 minut. Gotową masę ściągamy z palnika i rozkładamy ją na papierze do pieczenia na grubość około 1 cm. masę wkładamy na 1 godzinę do lodówki by stężała. A następnie za pomocą foremki wycinamy z niej serduszka.

W 600 ml wrzącej wody rozpuszczamy dwa opakowania sypkiej galaretki i odstawiamy ja do lekkiego stężenia. Do blachy wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia wylewamy lekko stężałą galaretkę i wkładamy ja do lodówki by galaretka ładnie nam stężała. Gdy galaretka jest już dobrze stężała za pomocą szklanki wycinamy 12 okręgów, a w każdym okręgu wycinamy serce (tą samą foremką którą wycinaliśmy malinowe serduszka). W wycięte otwory wkładamy serduszka malinowe.


Wykonanie:

Formę na muffiny, z ciastem wykładamy z lodówki. Czekoladowe babeczki napełniamy serkiem homogenizowanym i ponownie umieszczamy je w lodówce na około 40 minut. gdy serek zastygnie układamy na nim galaretkę z malinowym serduszkiem i babeczki pozostawiamy jeszcze na 30 minut w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/02/2015


comments powered by Disqus