Babeczki sowy

Hu-hu, hu-hu... przyleciała sowa tu:) Zapraszam do kulinarnej zabawy wszystkich dorosłych wraz ze swoimi dziećmi. Pyszne ucierane ciasto ze śliwkowymi powidłami, ozdobione ciasteczkami oreo i kolorowymi cukierkami umilą nie jednemu popołudnie.

Ocena:
1 5

Składniki na 16 sztuk.

Formy na muffiny smarujemy margaryną i oprószamy lekko mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę czekoladową :
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanka maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 250 g dobrej margaryny
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę przekładamy do rondla i doprowadzamy do zagotowania się. Zagotowany tłuszcz ściągamy z palnika.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier puder i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Do masy jajecznej na przemian i stopniowo wlewamy zagotowana margarynę i przesiane maki. Dokładnie łączymy składniki. Do surowej masy czekoladowej dodajemy powidła śliwkowe i jeszcze chwile wszystko miksujemy.

Surową masę przelewamy do formy na muffiny (2/3 wysokości foremki). Surowe babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do przestygnięcia (w formie).


Składniki na polewę czekoladowa na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g kolorowe lentynek
  • 200 g ciastek typu oreo
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Upieczone, ostudzone babeczki wykładamy z formy. Każdą babeczkę polewamy polewą czekoladową i układamy je na kratce by ociekły z jej nadmiaru i by czekolada trochę na nich zastygła. Następnie czekoladowe markizy rozklejamy tak by jedna część była z masą a druga bez. Ciasteczka bez masy przecinamy na pół i również zamaczamy je w czekoladowej polewie i układamy je na kratce by czekolada na nich zastygła - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Teraz zabieramy się do zdobienia babeczek - markizy z białą masą posłużą nam jako oczy na, które przyklejamy, za pomocą polewy czekoladowej - kolorowe lentynki. Tak ozdobione połówki przyklejamy do babeczek, a nad nimi czekoladowe "brwi", które lekko oprószamy gorzkim kakao. Na sam koniec przyczepiamy, przyklejamy dzióbki- zdjęcia pomocnicze powyżej. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/10/2014


comments powered by Disqus