Babeczki serowe z musem brzoskwiniowym

Jedna babeczka jest jak pożądny kawałek ciasta , któremu nie można się oprzeć. Kruche babeczki połączone z masą serową a do tego pyszny mus z brzoskwiń - polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 babeczek - forma dużą na muffinki.

Blaszkę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy mąką pszenną / tortową.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka, cukier puder i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli , którą szczelnie omijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Składniki na masę serową:
  • 250 g serka śmietankowego
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • skorka otarta z 1 cytryny

Serek przekładamy do miski i dodajemy do niego cukier puder oraz sypki budyń. Składniki za pomocą miksera ucieramy na pulchną masę. Następnie do powstałej masy dodajemy jajko - ucieramy. Na sam koniec dodajemy miękkie masło i otartą skórkę z cytryny. Składniki dobrze łączymy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa.


Składniki na mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej / brzoskwiniowej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 % do ciast i deserów
  • 1 opakowanie śmietany "śnieżki"

Odsączamy brzoskwinie od soku. Sok wlewamy do rondelka i doprowadzamy do jego zagotowania. Następnie ściągamy rondel z palnika. Do syropu dodajemy sypką galaretkę i dobrze ja rozpuszczamy. Powstała galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Owoce brzoskwini blenderujemy.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i dodajemy do niej sypką "śnieżkę". Składniki ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy zblenderowane brzoskwinie oraz lekko stężałą galaretkę. Dokładnie łączymy składniki ( za pomocą miksera).

Mus wkładamy do lodówki na 30 minut. Uwaga : mus nie może za bardzo stężeć.

Lekko stężały mus przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego szeroka końcówką w kształcie gwiazdki.


Dodatkowo:
  • 2 brzoskwinie

Brzoskwinie należy sparzyć. Brzoskwinie obieramy ze skórki, drelujemy i kroimy w paski.


Wykonanie:

Po upływie 2 godzin ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z foli i formujemy na kształt wałka. Wałek dzielimy na 12 części. Każdą część wałkujemy na okrąg. Formę wykładamy ciastem ( zdjecie poniżej). Następnie mus przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w bardzo wąską gwiazdkę. Do formy wypełnionej ciastem wlewamy masę serową- równomiernie ją rozkładamy do każdej foremki.

Babeczki z serem pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 25 minut w 170-180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Zimne babeczki wyciągamy z formy i zdobimy je musem brzoskwiniowym oraz kawałkami brzoskwiń.

Tak przygotowane babeczki wkładamy na godzinę do dwóch do lodówki w celu całkowitego stężenia musu. Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/mus-brzoskwiniowy


Data publikacji: 14/10/2013


comments powered by Disqus