Babeczki podwójnie czekoladowe
Ten tydzień przed sylwestrem będzie mocno czekoladowy. Moja propozycja na dzisiaj to ucierane, mocno czekoladowe muffinki pokryte niesamowicie pyszny krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i naturalnego kakao. A wszystko to uwieńczone płatkami czekoladowymi i marcepanowymi kwiatuszkami.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 40 g naturalnego kakao
- 100 g czekolady o zawartości kakao 70 %
- 250 ml mleka
- 125 g roztopionego masła
- 160 g cukru kryształu
- 2 surowe jajka (wielkość L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę wraz z naturalnym kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Do osobnej miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier kryształ i ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy roztopione masło, mleko oraz sypkie składniki i łączymy. Ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.
Za pomocą worka cukierniczego lub łyżki wypełniamy foremki przygotowaną masą. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Surowe muffinki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone muffiny wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestudzenia.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki naturalnego kakao
Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo przesiane, naturalne kakao i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego -ja nie zakładałam końcówki. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.
Do ozdoby:
- 80 g płatków czekoladowych
- 12 sztuk czerwonych kwiatów marcepanowych
Wykonanie:
Upieczone, ostudzone muffiny wykładamy z formy. Za pomocą końcówki do szprycowania wypełniamy wierzch babeczek kremem czekoladowym, który posypujemy płatkami czekoladowymi i zdobimy marcepanowym kwiatem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/12/2017
comments powered by Disqus