Babeczki - podstawa

Smaczne babeczki, które można wypełnić dowolnymi składnikami! Czy to będą owoce z galaretką, czy słodka masa czekoladowa, bez znaczenia! Babeczki są tak pyszne, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk babeczek.


Składniki:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka

Dodatkowo:
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej

Wykonanie:

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Poniżej umieszczam link do przepisu w którym została użyta masa :

ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-z-masa-orzechowa-oblane-czekolada


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus