Babeczki piaskowe z jajem
Proste, ucierane, piaskowe babeczki polane biała czekoladą i ozdobione kolorowym jajem czekoladowym. Babeczki które idealne wkomponują się w wielkanocny koszyczek. Nie ukrywam że to kolejny przepis na ciasto piaskowe które warto wypróbować.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto piaskowe-śmietankowe:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (wielkość L)
Dodatkowo:
- 200 g białej czekolady
- 12 sztuk czekoladowych jaj w kolorowych skorupkach
Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.
Białą czekoladę rozpuszczamy dopiero wtedy gdy nasze babeczki są już upieczone i przestudzone.
Wykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczana przesiewamy ze sobą.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękkie masło przekładamy do makutry, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy żółtka (pojedynczo) i dokładnie rozcieramy. Do utartego tłuszczu dodajemy przesiane mąki- łączymy składniki. Na sam koniec przekładamy ubitą pianę z białek i powoli rozcieramy aż do momentu połączenia się składników.
Surowym ciastem piaskowym napełniamy foremki. Surowe babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu foremki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy babeczki do przestygnięcia.
Przestudzone babeczki wykładamy z formy, z wierzchu polewamy je biała czekoladą i zdobimy kolorowymi jajeczkami czekoladowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 24/03/2018
comments powered by Disqus