Babeczki piaskowe z jajem

Proste, ucierane, piaskowe babeczki polane biała czekoladą i ozdobione kolorowym jajem czekoladowym. Babeczki które idealne wkomponują się w wielkanocny koszyczek. Nie ukrywam że to kolejny przepis na ciasto piaskowe które warto wypróbować.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piaskowe-śmietankowe:
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (wielkość L)

Dodatkowo:
  • 200 g białej czekolady
  • 12 sztuk czekoladowych jaj w kolorowych skorupkach

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Białą czekoladę rozpuszczamy dopiero wtedy gdy nasze babeczki są już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczana przesiewamy ze sobą.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Miękkie masło przekładamy do makutry, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy żółtka (pojedynczo) i dokładnie rozcieramy. Do utartego tłuszczu dodajemy przesiane mąki- łączymy składniki. Na sam koniec przekładamy ubitą pianę z białek i powoli rozcieramy aż do momentu połączenia się składników.

Surowym ciastem piaskowym napełniamy foremki. Surowe babeczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu foremki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy babeczki do przestygnięcia.

Przestudzone babeczki wykładamy z formy, z wierzchu polewamy je biała czekoladą i zdobimy kolorowymi jajeczkami czekoladowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/03/2018


comments powered by Disqus