Babeczki orzechowe z budyniem waniliowym

Pyszne babeczki z ciasta orzechowo - mandarynkowego, faszerowane budyniem waniliowym. Małe, pyszne cudeńka.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Foremki do babeczek należy natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki na ciasto:
  • 100 g miękkiej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 2 całe jajka
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonych orzechów ( mieszanka migdałów i orzechów włoskich)
  • 2 mandarynki

Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 łyżki cukru kryształku
  • 3/4 szklanki mleka

W 1/3 szklanki mleka rozrabiamy budyń i cukier. Do rondla wlewamy 1/2 szklanki mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Następnie do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową. Powstały budyń gotujemy około 3 minuty a następnie ściągamy go z palnika.


Dodatkowo:
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę z cukrem ucieramy na puch. Do ubitej margaryny dodajemy jajka i ucieramy. Do masy dodajemy przesiane suche składniki, mielone orzechy oraz sok z mandarynek. Składniki łączymy ze sobą tak by powstała jednolita, gęsta masa.

Za pomocą małej łyżeczki napełniamy babeczki w 1/3 ich wysokości (do foremek nakładamy około jedną płaską łyżeczkę masy). Za pomocą noża masę rozcieramy po dnie i bokach foremki (o niewielkiego kubeczka wlewamy wodę w, której zamaczamy nuż przed każdym rozprowadzeniem masy ). Na masę kładziemy 1/2 łyżeczki gorącej masy budyniowej i przykrywamy ją surowym ciastem. Ciasto wyrównujemy (zdjęcie poniżej).

Babeczki układamy na blaszce do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 17-20 minut (normalna funkcja piekarnika). Po upieczeniu odkładamy je do przestygnięcia.

Przed podaniem babeczki oprószamy cukrem pudrem i zdobimy orzechem włoskim.

Smacznego


Data publikacji: 27/02/2013


comments powered by Disqus