Babeczki/ Muffiny z musem malinowym i czekoladą

Po wielkim zawieszeniu wielka reaktywacja!!!! I dla tego dla Was pyszne, szybkie z dodatkiem kawałków czekolady babeczki ucierane (muffiny) z niesamowitym musem malinowym. Sezon malinowy w pełni więc trzeba korzystać z darów Natury :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Należy przygotować 12 sztuk silikonowych forem na muffiny.


Przepis na babeczki - muffiny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki tortowej / pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego / słonecznikowego
  • 100 g ciemnej czekolady

Czekoladę kruszymy na drobne kawałeczki.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Jajka wbijamy do miski , dodajemy do nich cukier i ubijamy do momentu połączenia się składników (powinna powstać jasno- złota masa). Wlewamy olej - cały czas miksujemy. Do powstałej masy dodajemy suche składniki. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dosypujemy kawałki czekolady- mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami, które wypełniamy masą w 2/3 jej wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (u mnie jest to funkcja termoobiegu), do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Składniki na mus truskawkowy:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
  • 100 ml wrzącej wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 150 g malin

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany powoli i stopniowo wlewamy zimną i lekko stężałą galaretkę oraz wsypujemy maliny. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Worka nie wkładamy do lodówki by śmietana nam całkiem nie stężała.


Do ozdoby:
  • 12 sztuk dużych malin

Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone babeczki wyciskamy porcję różowego musu malinowego który zdobimy dorodną maliną. Tak przygotowane muffiny wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by mus malinowy stał się bardziej zwarty.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/07/2020


comments powered by Disqus