Babeczki / Muffiny z jeżynami

Na spacerze z chłopakami napotkaliśmy wielki krzak dojrzałych jeżyn....był by to grzech przejść obojętnie koło nich :)...czapki z głów i zbieramy.... Muffiny z nimi wyszły wspaniałe. Polecam przepis i spacer do lasu, nad staw, na łąkę może i Wy znajdziecie dary lasu którym się nie oprzecie.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Należy przygotować 12 sztuk silikonowych forem na muffiny.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 75 g roztopionego masła
  • 310 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki jeżyn

Dodatkowo:
  • 100 g białej polewy czekoladowej
  • 12 sztuk jeżyn

Polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.

Jeżyny płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.


Wykonanie:

Jeżyny płuczemy i odcedzamy z nadmiaru wody.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Całe jaja ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy, na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz tłuszcz. Wszystko dokładnie ucieramy. Do powstałej masy wsypujemy jeżyny i delikatnie je łączymy z masą.

Ciasto przekładamy do 12 wysokich form na muffiny. Surowe muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 20-23 minut (piekarnik elektryczny,funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone babeczki polewamy z wierzchu białą czekoladą i zdobimy jeżynami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/08/2020


comments powered by Disqus