Babeczki / Muffinki Misie

O to mój pomysł na nadchodzący Dzień Dziecka. Błyskawiczne ciasto z niespodzianką budyniową. Ozdobione biszkoptem, lukrem śmietanowym, startą gorzka czekoladą i żurawina suszoną. Kompozycja ta tworzy smaczne i pyszne muffiny / babeczki Misie.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami.


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Mąkę przesiewamy z gorzkim kakao.

Do miski wbijamy całe jajko i dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy składniki na jednolitą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej - miksujemy. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszana z kakaem i mleko. Dokładnie łączymy ze sobą składniki.


Masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie różowego budyniu bez cukru( wiśniowego, truskawkowego)
  • 2 łyżki cukru kryształu

Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki mleka i wstawiamy je do zagotowania. W pozostałej części mleka rozpuszczamy sypki budyń i cukier kryształ. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy 3-5 minut. Nie studzimy go.


Lukier śmietanowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

  • 1 łyżka gorzkiego kakao

  • 3-4 kryształki czerwonego barwnika

Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki ucieramy ze sobą składniki tak długo aż zaczną robić się bąbelki.

Z powstałego lukru odkładamy do jednej małej miski 3 łyżki masy i dodajemy do niej kakao. Łączymy składniki.

Do drugiej małej miski odkładamy 2 łyżki lukru i dodajemy do niej pare kryształków czerwonego barwnika. Łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 100 g okrągłych biszkoptów (16 sztuk)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady

Za pomocą kieliszka wycinamy w 12 biszkoptach okręgi. Z pozostałych biszkoptów wycinamy 24 sztuki uszów (kropli). Za pomocą barwionego lukru kakaowego i czerwonego rysujemy na okrągłych biszkoptach nosy misiów.

Gorzką czekoladę ścieramy na tarce, na grubych oczkach.


Wykonanie:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki dajemy łyżkę surowej masy czekoladowej. Na masę kładziemy po łyżce różowego budyniu i przykrywamy go łyżką masy czekoladowej. Tak powstałe babeczki pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 12 - 15 minut.

Po upieczeniu babeczki wyciągamy z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia.

Zimne muffiny moczymy w białym lukrze (zdjęcie poniżej). Lukier oprószamy gorzką, startą czekoladą. Za pomocą wykałaczki mocujemy okrągły pyszczek, mniej więcej na środku babeczki. Na szczycie muffinek , po bokach robimy lekkie nacięcia i wkładamy w nie krople - uszy misia. By nie odpadały warto ich końcówki zamoczyć w lukrze i dopiero wkładać do otworów. Z żurawiny suszonej robimy oczy misiowi ( aby je przykleić moczymy je w lukrze).

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo


Data publikacji: 29/05/2013


comments powered by Disqus