Babeczki motyle

Pyszne a do tego efektowne, z nadzieniem owocowym, polewą czekoladową i bakaliami. To moja propozycja na wiosenne babeczki motyle.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. ( łyżkę margaryny rozpuszczamy i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy nim foremki, a następnie lekko oprószamy mąką).

Piekarnik włączamy do nagrzania.


Składniki na ciasto:
  • 9 żółtek gotowanych na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g margaryny / masła
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g budyniu sypkiego waniliowego / śmietankowego

Nadzienie owocowo- galaretkowe:
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowe / malinowej / truskawkowej
  • 500g owoców - pomieszanych malin z porzeczkami i czernicami
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Do rondla wsypujemy owoce do , których dodajemy cukier i sypki budyń. Rondel kładziemy na bardzo małym ogniu. Składniki smażymy ze sobą około 10 minut (tak by sok z owoców nam wyparować). nie zapominamy o mieszaniu owoców by nam nie przywarły do rondla.


Polewa czekoladowa:
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Do rondelka dajemy margarynę, mleko, cukier i kakao. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik . Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki tak by powstała polewa czekoladowa. Gotową polewę ściągamy z palnika, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Do ozdoby:
  • 200 g moreli suszonych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g suszonego kolorowego ananasa
  • 1 opakowanie "śnieżki"
  • 200 ml mleka

Mleko wlewamy do miski i dodajemy do niego "śnieżkę". Składniki ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągła końcówką.


Wykonanie:

Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce lub ucieramy je na pył w makutrze / donicy. Mąkę , budyń oraz cukier puder przesypujemy na stolnicę. Do mącznych produktów dodajemy tłuszcz i żółtka ( surowe i starte gotowane). Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3/. Stolnicę podsypujemy mąką a następnie większą część ciasta wałkujemy na płat o grubości 4mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek. Mniejszą część ciasta wałkujemy na grubość 4 mm a następnie za pomocą kieliszka do wódki wycinamy 50 kółek.

Do foremek wypełnionych ciastem nakładamy po łyżeczce masy owocowo- galaretkowej i przykrywamy ją kółkiem ( zdjęcie poniżej).

Tak przygotowane babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut ( funkcja piekarnika termoobieg). Upieczone na złoty kolor babeczki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Zimne babeczki wyciągamy delikatnie z foremek. Układamy na stolnicy a następnie polewamy / moczymy ich kapelusze w polewie czekoladowej. Polane czekoladą babeczki odstawiamy do lekkiego zastygnięcia ( do momentu aż polewa czekoladowa przestanie się już zlewać po babeczkach).

Następnie z suszonych moreli oraz orzechów nerkowca robimy skrzydła motyla, które dodatkowo zdobimy suszonym ananasem. Bitą śmietaną kształtujemy korpus motyla (zdjęcie poniżej). Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/masa-galaretkowo-owocowa

www.ciasteczkowy-potwor.pl/polewa-czekoladowa-z-margaryny

www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-kruche-z-gotowanych-i-surowych-zoltek


Data publikacji: 17/04/2013


comments powered by Disqus