Babeczki marchewkowe z czekoladą
Pyszne , małe, marchewkowe z dodatkiem kakao, polane lukrem i obsypane orzeszkami a do tego jeszcze keks czekolady.....





Składniki na 45 sztuk babeczek.
Małe foremki na babeczki wykładamy małymi papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 125 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 szklanka pure z marchwi
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropli ( ja dałam pół buteleczki) aromatu waniliowego
Do miski przesiewamy mąkę,kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.
Do osobnej miski przekładamy miękką margarynę , dodajemy do niej 1/2 szklanki cukru pudru i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajka oraz cukier - ucieramy. Wlewamy aromat, dodajemy pure z marchwi i miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy zmieszane składniki i ponownie dokładnie ucieramy.
Masą, po brzegi napełniamy małe babeczki.
Babeczki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 150-160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Uwaga:
nie ściągamy papilotek z babeczek.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g czekolady do smarowania
- 200 g miękkiego masła
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki ( nie koniecznie)
Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy czekoladę do smarowania - ucieramy. Pod sam koniec ucierania wlewamy alkohol. Składniki rozcieramy na gładką, jednolitą masę.
Utartą masę przekładamy do rękawa cukierniczego , zakończonego końcówką w szeroką gwiazdkę. Masę na 30-40 minut wkładamy do lodówki by trochę stwardniała.
Składniki na lukier cytrynowy:
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki octu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.
Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.
Dodatkowo:
- 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Zimne, upieczone babeczki w papilotkach - ich główki ,zamaczamy w lukrze a następnie posiekanych orzeszkach ziemnych.
Tak przygotowane babeczki pozostawiamy na 30-40 minut by lukier dobrze zaschnął.
Teraz ściągamy papilotki z babeczek.
Wyciągamy z lodówki worek cukierniczy , w którym mamy masę czekoladowy i za jego pomocą , na każdej babeczce, wyciskamy rozetkę kremu.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy
http://ciasteczkowy-potwor.pl/masa-czekoladowa-na-masle-i
Data publikacji: 04/09/2013
comments powered by Disqus