Babeczki marchewkowe z czekoladą

Pyszne , małe, marchewkowe z dodatkiem kakao, polane lukrem i obsypane orzeszkami a do tego jeszcze keks czekolady.....

Ocena:
1 5

Składniki na 45 sztuk babeczek.

Małe foremki na babeczki wykładamy małymi papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka pure z marchwi
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropli ( ja dałam pół buteleczki) aromatu waniliowego

Do miski przesiewamy mąkę,kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.

Do osobnej miski przekładamy miękką margarynę , dodajemy do niej 1/2 szklanki cukru pudru i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajka oraz cukier - ucieramy. Wlewamy aromat, dodajemy pure z marchwi i miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy zmieszane składniki i ponownie dokładnie ucieramy.

Masą, po brzegi napełniamy małe babeczki.

Babeczki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 150-160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - do tzw. suchego patyczka.

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Uwaga:

nie ściągamy papilotek z babeczek.


Składniki na krem czekoladowy:
  • 200 g czekolady do smarowania
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki ( nie koniecznie)

Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy czekoladę do smarowania - ucieramy. Pod sam koniec ucierania wlewamy alkohol. Składniki rozcieramy na gładką, jednolitą masę.

Utartą masę przekładamy do rękawa cukierniczego , zakończonego końcówką w szeroką gwiazdkę. Masę na 30-40 minut wkładamy do lodówki by trochę stwardniała.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.


Dodatkowo:
  • 100 g posiekanych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Zimne, upieczone babeczki w papilotkach - ich główki ,zamaczamy w lukrze a następnie posiekanych orzeszkach ziemnych.

Tak przygotowane babeczki pozostawiamy na 30-40 minut by lukier dobrze zaschnął.

Teraz ściągamy papilotki z babeczek.

Wyciągamy z lodówki worek cukierniczy , w którym mamy masę czekoladowy i za jego pomocą , na każdej babeczce, wyciskamy rozetkę kremu.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy

http://ciasteczkowy-potwor.pl/masa-czekoladowa-na-masle-i


Data publikacji: 04/09/2013


comments powered by Disqus