Babeczki makowe z ...

Miałko być ciasto- białkowiec makowy ale nagle mi się koncepcja zmieniła.... na babeczki. Tak więc zakasałam rękawy. Mieszałam, rozdrabniałam, ucierałam, nakładałam, zdobiłam i o to efekt końcowy. Wiosenne, już powoli Wielkanocne babeczki.

Ocena:
1 5

Składniki na 16 babeczek.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm.


Składniki :
  • 400 g suchego ciasta makowego (np. biszkopt makowy)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

Składniki na krem:
  • 250 g białego sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
  • 6 łyżek cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z białym serm i dokładnie łączymy składniki. Powstały krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.


Dodatkowo:
  • 200 g dżemu porzeczkowego z dodatkiem utartej róży
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • 40 g płatków suszonego, kandyzowanego aloesu
  • 60 g suszonych moreli
  • 3 łyżki zmielonego maku

Wykonanie:

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i energicznie łączymy składniki.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy roztopioną białą czekoladę z masłem. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe foremki, po same jej brzegi. W każdej babeczce robimy wgłębienie - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Foremki z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.

Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki i wkładamy je do papilotek. Wgłębienia naszych babeczek wypełniamy dżemem(po 1 łyżeczce na 1 babeczkę), na który wyciskamy za pomocą worka cukierniczego keks ubitej kremówki z białym serem,zdobimy bakaliami i posypujemy lekko zmielonym makiem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/03/2015


comments powered by Disqus