Babeczki kwiaty

Same babeczki są pyszne gdyż wykonane zostały z mąki kukurydzianej a po oblaniu lukrem i ozdobieniu bakaliami... niebo w gębie.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 małych babeczek.

Blaszka na mini muffinki. Blaszkę smarujemy roztopionym tłuszczem i oprószamy mąką pszenną/ tortową.

Zamiast jednej blaszki możemy użyć małych foremek na babeczki

Przed pieczeniem nagrzewamy lekko piekarnik.


Składniki na babeczki kukurydziane:
  • 4 jajka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy dużej cytryny
  • skórka otarta z połowy dużej cytryny

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka wlewamy do makutry i dodajemy do nich cukier puder. Składniki ucieramy na jednolitą, gładką, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy sok i skórkę z cytryny a także mąkę. Składniki dokładnie ucieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy je do makutry.

Białka i masę w makutrze dokładnie ucieramy w celu dokładnego połączenia się składników.

Formę do mini muffinek wypełniamy po brzegi masą. Babeczki pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 8 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu babeczki wyciągamy z formy i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.


Dodatkowo:
  • 50 g całych migdałów
  • 50 g kandyzowanych wiśni
  • 50 g suszonego kolorowego ananasa
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 100 g dropsów czekoladowych w kolorowym lukrze

Migdały przekładamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Następnie ściągamy z nich brązową skórkę. Obrane migdały suszymy na ręczniku papierowym lub na czystej, lnianej ścierce. Wysuszone migdały przecinamy na pół ( tak by tworzyły łezki).

Wiśnie kandyzowane kroimy na ćwiartki ( na 4 części - będą dzięki temu tworzyć płatki kwiatów).


Wykonanie:

Upieczone i przestygnięte babeczki polewamy z wierzchu lukrem cytrynowym. Babeczki zdobimy bakaliami - z połówek obranych migdałów , ćwiartek kandyzowanych wiśni, dropsów, suszonego ananasa tworzymy płatki kwiatów. Natomiast sezamem, skórką pomarańczową i paroma dropsami zdobimy środki kwiatów.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy


Data publikacji: 13/05/2013


comments powered by Disqus