Babeczki kukurydziane do koszyczka

Takie większe, ucierane, kukurydziane, w lurze babeczki do koszyczka wielkanocnego. Pyszne, deikane po prostu magia ze starych przepisów z zeszytu babci :-).

Ocena:
1 5

Składniki na standardową blaszkę do pieczenia babki lub na 3 mniejsze babeczki.

Blaszkę należy porządnie natłuścić np. margaryną i lekko posypać świeżą bułka tartą.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę kukurydzianą:
  • 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Do ozdoby:
  • marcepanowe kwiatuszki
  • orzechy nerkowca
  • kandyzowana zielona papaja
  • morela
  • cukrowe motylki

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.

Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na jasnozłotą, puszystą masę. Do masy jajecznej powoli dodajemy przesiane sypkie składniki, sok z cytryny oraz skórkę i powoli wlewamy tłuszcz. Wszystko dokładnie ucieramy- mikserem.

Surowe ciasto rozlewamy do foremek (2/3 ich wysokości) i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarni elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone babeczki wykładamy z foremek, lukrujemy i zdobimy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/04/2019


comments powered by Disqus