Babeczki kokosowe z zajączkami marcepanowymi
Przepyszne, mocno kokosowe babeczki ozdobione zieloną śmietaną kremówką i jakże wielkanocnymi zajączkami. Proste w wykonaniu ale za to bardzo efektowne. Polecam.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na białkowiec kokosowy:
- 1 szklanka surowych białek
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanki cukru kryształu
- 100 ml mleka
- 150 g roztopionej margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru kokosowego
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.
Surowe ciasto z białek po równo rozkładamy do 12 foremek i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na zielona śmietanę kremówkę:
- 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
- 1-2 łyżek cukru pudru
- kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego
Do miski przekładamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1- 2 łyżki cukru pudru, zielony barwnik spożywczy i ubijamy kremówkę na sztywno.
Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w wąską gwiazdę i przekładamy na czas przygotowywania ozdób do lodówki.
Składniki na masę marcepanową :
- 200 g cukru pudru
- 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 1/4 szklanki amaretto
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Do ozdoby:
- 12 sztuk kokosowych draży
- czekoladowe, zielone i żółte perełki cukrowe
- różowy, biały, czerwony, pomarańczowy, fioletowy barwnik spożywczy
Gotową masę marcepanową dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3 a następnie mniejszą część dzielimy na 4 części. Z jednej cząstki odrywamy większy okruszek i barwimy go na biało - posłuży nam jako ślepia i zęby do królików. Większą część marcepanu barwimy na lekki różowy kolor a pozostały marcepan barwimy na mocny różowy, fioletowy, pomarańczowy, czerwony. Z czerwonego, pomarańczowego i fioletowego marcepanu robimy kwiaty- każdy zabarwiony marcepan wałkujemy (każdy z osobna) między dwoma płatami papieru spożywczego i za pomocą foremki wycinamy łezki (możemy wyciąć serduszka i przeciąć je wzdłuż na pół). Aby powstał kwiatuszek łączymy ze sobą po 5 łezek i środek zdobimy perełkami cukrowymi- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Z różowego marcepanu kształtujemy głowy, pupy, uszy, łapy, stopy które dodatkowo podkreślamy mocno różowym marcepanem. Głowy zajączków zdobimy białym marcepanem (ślepia oraz zęby) i czekoladowymi kulkami cukrowymi a na pupach zajączków umieszczamy draża kokosowego (ogonki królików) - zdjęcia pomocnicze powyżej
Wykonanie:
Każdą upieczoną, przestudzona babeczkę zdobimy zieloną śmietaną kremówką którą ozdabiamy króliczkami marcepanowymi, kwiatami i zielonymi oraz żółtymi perełkami cukrowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/03/2016
comments powered by Disqus