Babeczki kokosowe z zajączkami marcepanowymi

Przepyszne, mocno kokosowe babeczki ozdobione zieloną śmietaną kremówką i jakże wielkanocnymi zajączkami. Proste w wykonaniu ale za to bardzo efektowne. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na białkowiec kokosowy:
  • 1 szklanka surowych białek
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanki cukru kryształu
  • 100 ml mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto z białek po równo rozkładamy do 12 foremek i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na zielona śmietanę kremówkę:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 1-2 łyżek cukru pudru
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego

Do miski przekładamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1- 2 łyżki cukru pudru, zielony barwnik spożywczy i ubijamy kremówkę na sztywno.

Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w wąską gwiazdę i przekładamy na czas przygotowywania ozdób do lodówki.


Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Do ozdoby:
  • 12 sztuk kokosowych draży
  • czekoladowe, zielone i żółte perełki cukrowe
  • różowy, biały, czerwony, pomarańczowy, fioletowy barwnik spożywczy

Gotową masę marcepanową dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3 a następnie mniejszą część dzielimy na 4 części. Z jednej cząstki odrywamy większy okruszek i barwimy go na biało - posłuży nam jako ślepia i zęby do królików. Większą część marcepanu barwimy na lekki różowy kolor a pozostały marcepan barwimy na mocny różowy, fioletowy, pomarańczowy, czerwony. Z czerwonego, pomarańczowego i fioletowego marcepanu robimy kwiaty- każdy zabarwiony marcepan wałkujemy (każdy z osobna) między dwoma płatami papieru spożywczego i za pomocą foremki wycinamy łezki (możemy wyciąć serduszka i przeciąć je wzdłuż na pół). Aby powstał kwiatuszek łączymy ze sobą po 5 łezek i środek zdobimy perełkami cukrowymi- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Z różowego marcepanu kształtujemy głowy, pupy, uszy, łapy, stopy które dodatkowo podkreślamy mocno różowym marcepanem. Głowy zajączków zdobimy białym marcepanem (ślepia oraz zęby) i czekoladowymi kulkami cukrowymi a na pupach zajączków umieszczamy draża kokosowego (ogonki królików) - zdjęcia pomocnicze powyżej


Wykonanie:

Każdą upieczoną, przestudzona babeczkę zdobimy zieloną śmietaną kremówką którą ozdabiamy króliczkami marcepanowymi, kwiatami i zielonymi oraz żółtymi perełkami cukrowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/03/2016


comments powered by Disqus