Babeczki kawowo - czekoladowe

Kruche ciasto z aromatem amaretto wypełnione masą cappuccino. Wszystko to przykryte mleczną czekoladą i ozdobione orzechem nerkowca oraz suszoną papają. Coś pysznego.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 babeczek.

Foremki do babeczek najlepiej natłuścić margaryną i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. (Jedną łyżkę margaryny rozpuszczamy na małym ogniu. Rozpuszczonym tłuszczem, za pomocą pędzla kuchennego - smarujemy foremki).


Składniki na babeczki:
  • 250 g margaryny / masła
  • 2 pełne, kopiaste szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kieliszek alkoholu smakowego - amaretto

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy żółtka, cukier,margarynę oraz amaretto. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Masa kawowa:
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino
  • 1/2 kieliszka alkoholu - spirytusu

W misce, za pomocą miksera masło z cukrem pudrem ubijamy na puch. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kawę. Po połączeniu się składników wlewamy alkohol i dobrze miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na 2 godziny wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kopiasta masła
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanka suszonej papai

W małym rondelku umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Składniki łączymy ze sobą na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy. Po połączeniu się składniku ściągamy z ognia.


Wykonanie:

Każdą babeczkę wypełniamy masą kawową ale tylko po brzegi babeczki. Następnie nożem rozprowadzamy masę. Na gładką powierzchnie (masy) wylewamy czekoladę i też ją gładzimy za pomocą noża. Zdobimy nerkowcem i papają.

Babeczki najlepiej przechowywać w zimnie.

Smacznego


Data publikacji: 19/11/2012


comments powered by Disqus