Babeczki kawowo - czekoladowe
Kruche ciasto z aromatem amaretto wypełnione masą cappuccino. Wszystko to przykryte mleczną czekoladą i ozdobione orzechem nerkowca oraz suszoną papają. Coś pysznego.





Składniki na 60 babeczek.
Foremki do babeczek najlepiej natłuścić margaryną i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. (Jedną łyżkę margaryny rozpuszczamy na małym ogniu. Rozpuszczonym tłuszczem, za pomocą pędzla kuchennego - smarujemy foremki).
Składniki na babeczki:
- 250 g margaryny / masła
- 2 pełne, kopiaste szklanka mąki pszennej / tortowej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 kieliszek alkoholu smakowego - amaretto
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy żółtka, cukier,margarynę oraz amaretto. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Masa kawowa:
- 125 g miękkiego masła
- 2 kopiate łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kawy cappuccino
- 1/2 kieliszka alkoholu - spirytusu
W misce, za pomocą miksera masło z cukrem pudrem ubijamy na puch. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kawę. Po połączeniu się składników wlewamy alkohol i dobrze miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na 2 godziny wkładamy do lodówki.
Do ozdoby:
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka kopiasta masła
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanka suszonej papai
W małym rondelku umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Składniki łączymy ze sobą na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy. Po połączeniu się składniku ściągamy z ognia.
Wykonanie:
Każdą babeczkę wypełniamy masą kawową ale tylko po brzegi babeczki. Następnie nożem rozprowadzamy masę. Na gładką powierzchnie (masy) wylewamy czekoladę i też ją gładzimy za pomocą noża. Zdobimy nerkowcem i papają.
Babeczki najlepiej przechowywać w zimnie.
Smacznego
Data publikacji: 19/11/2012
comments powered by Disqus