Babeczki jesienne

Połączenie kruchego, czekoladowego ciasta, z kajmakiem, śmietaną i różnorakimi bakaliami to przepis na jesienne dni pełne słodyczy.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki układamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15- 20 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na farsz:
  • 300 g masy kajmakowej
  • 150 g orzechów laskowych

Do miski przekładamy masę kajmakową i całe orzechy laskowe. Za pomocą łyżki łączymy składniki.


Składniki na krem śmietanowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i za pomocą miksera ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i stopniowo serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Gotowy krem śmietanowy przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie wąskiej gwiazdki. Worek z kremem wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.


Do ozdoby:
  • 20 sztuk cienkich rureczek czekoladowo-miętowych
  • owoce Goji
  • połówki orzechów włoskich
  • kandyzowane liście aloesu
  • kolorowe, okrągłe galaretki

Wykonanie:

Każdą upieczoną i przestudzoną babeczkę, po same jej brzegi wypełniamy kajmakiem i laskowymi orzechami. Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciskamy keks kremu śmietanowego. Tuż przed podaniem każdą babeczkę zdobimy rureczkami czekoladowo-miętowymi oraz wszelakiego rodzaju bakaliami.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/11/2014


comments powered by Disqus