Babeczki jesienne
Połączenie kruchego, czekoladowego ciasta, z kajmakiem, śmietaną i różnorakimi bakaliami to przepis na jesienne dni pełne słodyczy.





Składniki na 20 sztuk.
Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Surowe babeczki układamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15- 20 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na farsz:
- 300 g masy kajmakowej
- 150 g orzechów laskowych
Do miski przekładamy masę kajmakową i całe orzechy laskowe. Za pomocą łyżki łączymy składniki.
Składniki na krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i za pomocą miksera ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i stopniowo serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Gotowy krem śmietanowy przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie wąskiej gwiazdki. Worek z kremem wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.
Do ozdoby:
- 20 sztuk cienkich rureczek czekoladowo-miętowych
- owoce Goji
- połówki orzechów włoskich
- kandyzowane liście aloesu
- kolorowe, okrągłe galaretki
Wykonanie:
Każdą upieczoną i przestudzoną babeczkę, po same jej brzegi wypełniamy kajmakiem i laskowymi orzechami. Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciskamy keks kremu śmietanowego. Tuż przed podaniem każdą babeczkę zdobimy rureczkami czekoladowo-miętowymi oraz wszelakiego rodzaju bakaliami.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/11/2014
comments powered by Disqus