Babeczki gniazda
Nadmiar białek to nie problem zawsze można z nich upiec pysznego białkowca. U mnie dziś białkowiec kokosowy w formie babeczek. Aby nie zawiało nudą i oczywiście żeby znalazł się akcent Świąt przystroiłam je w zieloną kremówkę, gniazda z paluszków w czekoladzie i oczywiście kolorowe jajeczka.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na białkowiec kokosowy:
- 3/4 szklanki surowych białek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 80 ml mleka
- 120 g roztopionej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru kokosowego
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.
Surowe ciasto rozkładamy do foremek i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na krem smietanowy:
- 0,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder oraz zielony barwnik spożywczy i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 69.
Dodatkowo:
- 100 g masy marcepanowej
- barwniki spożywcze (czerwony, fioletowy, pomarańczowy)
- kilka suszonych owoców Goji
- 70 g paluszków delikatesowych
- 100 g ciemnej czekolady
- jajka czekoladowe w kolorowych skorupkach
Każdego paluszka łamiemy na 4 nierówne części.
Roztapiamy gorzka czekoladę - gorzką czekoladę łamiemy/siekamy w drobne kawałki. Połamaną czekoladę przekładamy do miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie (w kąpieli wodnej), ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady. Gdy nasza czekolad się już rozpuści zamaczamy w niej połamane paluszki (po jednym) i układamy na papierze do pieczenia by czekolada na nich lekko zastygła, ale nie stwardniała. Następnie układamy z nich gniazda dla naszych jajek czekoladowych.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części. Każdą część barwimy innym barwnikiem spożywczym a następnie wałkujemy (każdą część z osobna) między dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Z płatu marcepanu, za pomocą foremki wycinamy kwiaty w środek których wkładamy po owocu Goji.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek i ich wierzch zdobimy zielona śmietaną kremówką. Na babeczkach układamy gniazda z paluszków oraz czekoladowe jajeczka w kolorowych skorupkach. Dodatkowo każdą babeczkę zdobimy marcepanowymi kwiatuszkami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/04/2017
comments powered by Disqus