Babeczki czereśniowo- żurawinowe

Pyszne ucierane a zarazem tanie ciasto podane z czereśniami, żurawiną oblane lukrem i ozdobione "kamyczkami " oraz posypką lukrową.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuki babeczek

Foremki na babeczki należy natłuścić i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem babeczek średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilianowego ( 2 x 20 g)
  • 6 łyżek oleju roślinnego/ rzepakowego / słonecznikowego

Lukier pomadkowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 30 g kolorowej posypki cukrowej
  • 1 opakowanie małe "kamyczków ( orzechów w polewie lukrowej)
  • 2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 1/2 szklanka suszonej żurawiny

Wykonanie

Do miski wbijamy całe jaja i dodajemy do nich oba gatunki cukru, proszek do pieczenia , olej i za pomocą miksera łączymy składniki na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy mąkę i ponownie miksujemy składniki. Do powstałego ciasta ucieranego dodajemy wydrylowane czereśnie oraz żurawinę - łączymy składniki - mieszamy.

Gotową, surową masą wypełniamy foremki na babeczki. Surowe babeczki pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne, przestudzone babeczki wyciągamy z foremek, lukrujemy oraz zdobimy posypką cukrową. Na środku o lukrowanej i ozdobionej babeczki dodatkowo umieszczamy kolorowego "kamyczka". Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy


Data publikacji: 29/07/2013


comments powered by Disqus